Business Internaţional

Catastrofa din Golful Mexic s-a încheiat. Care este preţul?

Autor: Andreea Neferu

20.09.2010, 23:41 68

Compania petrolieră britanică British Petroleum (BP) a reuşit săsigileze puţul responsabil pentru mareea neagră din Golful Mexic,la 153 de zile după ce explozia platformei Deepwater Horizon aprovocat moartea a 11 persoane, deve­nind totodată cea mai marepoluare petrolieră din istoria Statelor Unite, scrie TheTelegraph.
"Vor fi luate măsuri suplimentare, însă putem spune, defi­nitiv, căpuţul nu mai reprezintă o ame­nin­ţare pentru Golful Me­xic", adeclarat ami­ralul Thad Allen, care se ocupă de operaţiunile decură­ţa­re a mareei ne­gre în nu­me­le ad­mi­nistraţieiamericane.
Preşedintele ame­rican Barack Obama a salutat vestea, însă aaver­tizat că ceea ce ur­mează "nu va fi deloc uşor", în condiţiileîn care va trebui ca BP şi au­to­rităţile americane să seconcentreze asupra re­con­strucţiei comunităţilor din Golf.Companiile pe­tro­liere concurente sunt cu ochii în patru înpre­zent, după ceea ce s-a în­tâm­plat. "Întreaga indus­trie esteîngrozită că li s-ar pu­tea întâmpla chiar lor. Modul în care forăms-ar pu­tea schimba în între­gi­me", a declarat Peter Hit­chens,analist în cadrul Panmure Gordon.

Bilanţ negru

45 mld. dolari a pierdut BP din valoarea de piaţă de la exploziaplatformei petroliere Deepwater Horizon.
9,5 mld. dolari au fost costurile suportate de BP până în prezentîn legătură cu accidentul din Golful Mexic.
20 mld. dolari reprezintă suma pusă deoparte de BP într-un fond decompensare pentru victimele deversării.
5.000 de barili pe zi s-au scurs în medie din puţul din GolfulMexic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO