Business Internaţional

Ce inseamna film de succes la Hollywood: producatorii recupereaza cele 200 mil. $ investite in Transformers 2 in numai o saptamana

Ce inseamna film de succes la Hollywood: producatorii recupereaza cele 200 mil. $ investite in Transformers 2 in numai o saptamana

Filmul de actiune Transformers 2 a fost lansat pe 24 iunie in circa 4.000 de cinematografe din intreaga lume inclusiv in Romania

29.06.2009, 00:00 153

Pelicula Transformers: razbunarea celor invinsi ar putea genera incasari de peste 200 de milioane de dolari (144 milioane de euro) in prima saptamana de la lansarea in cinematografe, transformand continuarea razboiului dintre autobotii condusi de Optimus Prime si Decepticonii condusi de Starscream in blockbusterul verii, scrie Bloomberg.

Filmul de actiune produs de Viacom, in care joaca actorii Shia LaBeouf si Megan Fox, a fost lansat pe 24 iunie in circa 4.000 de cinematografe din intreaga lume.
Incasarile totale din prima saptamana de difuzare ar putea atinge sau chiar depasi veniturile de 238,6 milioane de dolari (171,3 milioane de euro) inregistrate in prima saptamana de la lansare de succesul anului trecut, "Cavalerul Negru", este de parere Matthew Harrigan, analist pentru compania Wunderlich Securities.
Numai in prima zi de la lansare, filmul a adus incasari de circa 55 de milioane de dolari (39 de milioane de euro), depasind pelicula Harry Potter si Ordinul Phoenix, care detinuse anterior recordul de incasari pentru prima zi, potrivit Internet Movie Database.
 
Succesul Transformers aduce un suflu nou companiei Paramount
Lansarea in forta a Transformers ar putea readuce industria cinematografica pe culmile gloriei, dupa saptamani consecutive in care incasarile au fost slabe, dar ar putea de asemenea sa impulsioneze activitatea studiourilor Paramount, care fac parte din grupul Viacom.
Compania, condusa de Brad Grey, presedinte si director executiv, a inlocuit doi dintre executivii de top in ultimele saptamani. Grey l-a numit pe Adam Goodman in functia de presedinte al grupului Paramount Film, inlocuindu-l pe John Lesher. De asemenea, Brad Weston a parasit functia de director de productie.
Bugetul filmului Transformers se situeaza in jurul sumei de 200 de milioane de dolari, potrivit imdb.com.
"Toata lumea se asteapta la incasari destul de ridicate, astfel ca este cu certitudine un film important" pentru Paramount, a declarat David Bank, analist pentru compania new-yorkeza RBC Capital Markets. "Este vorba poate de cea mai importanta franciza a lor", a mai spus Bank.
Actiunile Viacom s-au apreciat cu o zi inainte de lansare
La bursa din New York, actiunile Viacom au inregistrat cu o zi inainte de lansarea filmului un avans de 9 centi (6 eurocenti), pana la 22,03 dolari (15,81 euro) pe titlu. In ansamblu, titlurile Viacom s-au apreciat cu 16% in 2009, in timp ce rivalul Time Warner a inregistrat o crestere de 10%.
Star Trek, un alt blockbuster al verii produs de studiourile Paramount, a generat in Statele Unite incasari de 241 de milioane de dolari (173 de milioane de euro) de la lansarea sa pe 8 mai. Paramount si-a adjudecat pozitia a treia in randul studiourilor cu cele mai mari incasari in 2009, obtinand venituri totale de 807 milioane de dolari (579 de milioane de euro), potrivit Box Office Mojo.
Filmele produse in acest an fac parte din planurile directorului executiv Brad Grey de a majora profitul prin detinerea integrala a francizelor de film. Aceste pelicule au potential de castig mult mai mare decat cele pe care Paramount doar le distribuie, potrivit analistului de la RBC Capital Markets, David Bank.
Lungmetrajul G.I. Joe: The Rise of Cobra, programat pentru lansare in august, este un alt film cu potential ridicat. Asemeni peliculei Transformers, personajele sunt inspirate din jucarii produse de compania americana Hasbro.
Time Warner este liderul industriei cinematografice in acest an, cu incasari de 897 de milioane de dolari (644 de milioane de euro), in timp ce compania News Corp., detinuta de mogulul media Rupert Murdoch, ocupa locul secund, cu incasari de 848,7 milioane dolari (609,3 milioane de euro), potrivit Box Office Mojo.
 
Incasarile din box-office-ul american sufera
Rata de crestere anuala a incasarilor din box-office-ul american a incetinit la 10% in ultima perioada, fata de 12% in primul trimestru al anului, conform cifrelor publicate de compania Media By Numbers. In trei dintre ultimele patru weekenduri, incasarile au fost inferioare celor inregistrate anul trecut in aceeasi perioada.
Jeffrey Hartke, analist al industriei cinematografice pentru compania care administreaza bursa virtuala Hollywood Stock Exhange, a estimat ca Transformers: razbunarea celor invinsi va inregistra incasari de 170 de milioane de dolari (122 de milioane de euro) in primele cinci zile de la lansare. Studiourile Paramount prognozeaza vanzari de peste 150 de milioane de dolari (108 milioane de euro), conform unei persoane familiare cu situatia, care a refuzat insa sa-si dezvaluie identitatea intrucat estimarile companiei nu sunt publice.
Hartke a estimat ca celalalt candidat la pozitia de blockbuster al verii, Harry Potter si Printul Semipur, ar putea atinge incasari de circa 145 de milioane de dolari (104 milioane de euro) in primele cinci zile de difuzare in cinematografe. Fimul, al saselea din franciza creata de scriitoarea J. K. Rowling, va fi lansat pe marile ecrane pe 15 iulie.
Estimarile cu privire la incasarile filmului pun presiuni suplimentare pe umerii studiourilor Paramount, a precizat analistul David Bank.
Majoritatea recenziilor au fost negative, astfel ca din cele 82 de opinii postate pe web-site-ul Rottentomatoes.com, doar 23 erau favorabile filmului.
Totusi, asta nu inseamna ca incasarile vor fi afectate pentru ca fanii primei parti vor dori sa urmareasca si continuarea, a afirmat Jeff Bock, analist de film pentru compania Exhibitor Relations.
"Filmul acesta a fost notat in calendarul tuturor inca din prima zi de filmare. Este un gen de film care prinde", a precizat Bock.
Prima parte a seriei de filme Transformers a generat incasari de 319,2 milioane de dolari (229,2 milioane de euro) in Statele Unite si in Canada si de 708,3 milioane de dolari (508,5 milioane de euro) la nivel mondial, conform informatiilor furnizate de Box Office Mojo. Partea a doua a seriei a generat 93% din vanzarile online de bilete ale Fandango.com potrivit purtatorului de cuvant Harry Medved.
"Cu siguranta nu va primi unele dintre cele mai favorabile critici. Chiar si in aceste conditii, nimic nu va impiedica pe nimeni sa isi cumpere bilete pentru premiera filmului", a conchis Bock, analistul de la Exhibitor Relations.
 
Titanic conduce topul filmelor cu cele mai mari Incasari
 
De la debutul industriei cinematografice, o serie de filme au ramas in inima cinefililor, fie prin popularitatea actorilor de pe listele de distributie, fie prin frumusetea povestii transpuse pe marile ecrane sau prin volumul de incasari. Pelicula Titanic conduce detasat clasamentul celor mai importante filme din perspectiva veniturilor, obtinand incasari de peste 1,8 mld. dolari (1,3 mld. euro) de la lansarea sa in 1997. Cu un buget de 200 de milioane de dolari (144 milioane de euro) si avandu-i pe actorii Kate Winslet si Leonardo DiCaprio in rolurile principale, filmul reproduce povestea scufundarii celui mai faimos vas de croaziera din toate timpurile. Pe locul secund se claseaza una dintre partile trilogiei Stapanul Inelelor, mai exact Intoarcerea Regelui, cu incasari de 1,1 mld. dolari (790 de milioane de euro). Lansat in 2003, filmul continua povestea lui J. R. R. Tolkien, cea care a stat la baza celor trei pelicule ale seriei. Piratii din Caraibe 2: cufarul omului mort, film de aventuri aparut in 2006, cu Johnny Depp in rolul piratului Jack Sparrow, ocupa pozitia a treia in topul filmelor cu cele mai mari incasari din istorie, obtinand un mld. dolari (718 milioane de dolari) de la lansarea sa, la egalitate cu pelicula Cavalerul Negru, lansata anul trecut. Clasamentul este completat de Harry Potter si Piatra Filozofala, una dintre partile seriei Harry Potter, cu incasari de 970 de milioane de dolari (696 de milioane de euro).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO