Business Internaţional

Cei 5 dolari care au umplut paharul: sute de mii de americani îşi mută conturile de la bănci în cooperative de credit, din cauza comisioanelor

Cei 5 dolari care au umplut paharul: sute de mii de americani îşi mută conturile de la bănci în cooperative de credit, din cauza comisioanelor impuse

Autor: Radu Racu

06.11.2011, 16:36 8010

Agenţia de presă chineză Xinhua scrie duminică despre migraţia masivă a clienţilor de la băncile din SUA către cooperativele de credit, în semn de protest împotriva comisioanelor numeroase impuse de marii creditori americani.

Circa 84.000 de americani au subscris pe pagina de Facebook la mişcarea "Saturday Bank Transfer Day", un apel la transferarea conturilor bancare către cooperativele de credit, în dauna băncilor.

Situaţia de sâmbătă continuă seria de nemulţumiri apărute în urmă cu câteva luni în SUA, în privinţa politicilor bancare de impunere a unor taxe şi comisioane de administrare, considerate de mai mulţi clienţi abuzive, în condiţiile în care aceiaşi creditori au reuşit să evite falimentul cu ajutorul banilor contribuabililor.

"Eram sătulă de atâtea taxe şi majorări de comisioane", povesteşte Kristen Christian, cea care a iniţiat proiectul Bank Transfer Day. Christian face parte din grupul celor câteva sute de mii de americani nemulţumiţi de taxele din sistemul bancar. Săptămâna aceasta, Molly Katchpole, o bonă de 22 de ani, a devenit preferata televiziunilor de ştiri de peste ocean după ce a reuşit să atragă peste 300.000 de susţinători la cauza ei care cerea eliminarea un comision lunar de 5 dolari perceput de Bank of America clienţilor posesori de carduri de debit. Planul de comisioane al celui mai mare creditor din SUA a stârnit o revoltă atât de vehementă încât BofA a anunţat săptămâna aceasta că renunţă la comisionul de 5 dolari.

Este posibil însă ca răul să fi fost făcut deja. Conform estimărilor Asociaţiei Naţionale a Cooperativelor de Credit din SUA, de la introducerea planului de comsioane BofA la 29 septembrie, 650.000 de americani şi-au mutat conturile către "CAR"-urile locale. În doar o lună, numărul americanilor care au părăsit sistemul bancar instituţionalizat a fost mai mare decât cel înregistrat anul trecut.


"Cred că oamenii pur şi simplu s-au săturat să fie număraţi la dolar. Mulţi clienţi au răspuns la aceste comisioane pe care le considerau abuzive şi au început să se intereseze de alternativa cooperativelor de credit", spune vicepreşedintele pe probleme de comunicare de la CUNA, Mark Wolff.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO