Business Internaţional

Cele mai bogate state arabe din Golf curăţă piaţa de procesoare superperformante pentru a-şi transforma în realitate ambiţiile AI

Cele mai bogate state arabe din Golf curăţă piaţa de...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.08.2023, 10:23 36189

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite cumpără mii de cipuri Nvidia cu performanţă crescută fără de care realizarea de software puternice de inteligenţă artificială nu ar fi posibilă, scrie Financial Times. Astfel, cele mai bogate state arabe din Golf intră în cursa mondială de înarmare cu AI care epuizează cea mai valoroasă resursă a momentului produsă în Silicon Valley. 

Aceste ţări arabe, bogate în petrol şi influente pe piaţa combustibililor, şi-au făcut publice ambiţiile de a deveni lideri şi la inteligenţă artificială, o modalitate de a-şi dota rapid economia cu alte motoare de creştere. Dar aceste eforturi stârnesc neîncredere doarece instrumente de calcul puternice ajung sub controlul unor autocraţi. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, Arabia Saudită a cumpărat cel puţin 3.000 de procesoare Nvidia H100, care costă 40.000 de dolari bucata şi sunt descrise de şeful companiei drept „primul procesor proiectat pentru inteligenţă artificială generativă“.

Achiziţia a fost făcută prin intermediul Universităţii de Ştiinţe şi Tehnologie King Abdullah. Între timp, EAU, care şi-au asigurat şi ele acces la mii de cipuri Nvidia, şi-au dezvoltat propriul model de limbaj open-source serios, cunoscut ca Falcon, la Institutul de Inovaţie şi Tehnologie din Masdar. EAU vor să deţină şi să controleze propria putere de calcul şi propriul talent, să aibă propria platformă şi să nu mai fie dependente de chinezi şi americani, spun surse citate de FT.

Aceste state au şi banii necesari evoluţiei tehnologice şi energia de care aceste eforturi au nevoie. De asemenea, ele atrag şi cei mai buni oameni din domeniu. Săptămâna trecută, FT a scris despre cum cele mai puternice companii de tehnologie din China, printre care Tencent şi Alibaba, caută să cumpere cipuri Nvidia de înaltă performaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO