Business Internaţional

China se afla pe culmile succesului, insa caderea ar putea fi devastatoare

China se afla pe culmile succesului, insa caderea ar putea fi devastatoare
13.01.2010, 00:00 55

Daca acum patru ani China era cotata ca fiind cea de-a cinceaeconomie a lumii, evolutia din ultima perioada sugereaza ca nupeste mult timp cel mai populat stat din lume va depasi Japonia siva urca pe treapta a doua a podiumului celor mai puterniceeconomii, dupa Statele Unite, anunta Banca Mondiala.

China pare sa faca nota discordanta cu celelalte mari puteri alelumii, in conditiile in care a reusit sa se mentina pe crestereintr-un moment in care criza financiara facuse presiuni mari asupraeconomiilor dezvoltate, care intrasera in cea mai grava recesiunedin ultimele decenii, scrie The New York Times.

Intr-unmoment in care lumea incearca sa iasa din recesiune, se poateobserva ca fluxul de putere economica dinspre Vest spre Est s-atransformat intr-o adevarata avalansa, scrie The New YorkTimes.

Superlativele din 2009

Puterea Chinei creste pe zi ce trece. Statul asiatic a surclasatStatele Unite si a devenit cea mai mare piata auto din lume - inunitati, potrivit cifrelor facute publice la inceputul acesteisaptamani. Tot China a depasit Germania si a devenit cel mai mareexportator de bunuri, potrivit rezultatelor comerciale de lasfarsitul anului trecut.

Unul dintre principalele motive pentru care China a atras toataatentia si a devenit o putere economica de temut este acela ca,ajutata de programele guvernamentale de sustinere, a reusit sa sementina pe crestere in timpul recesiunii, economia avansand cupeste 7%. Mai mult, comertul mondial scadea considerabil la nivelmondial, in timp ce in China fluxurile cresteau. Rezultatele nusunt insa o pura intamplare. Interventia decisiva a statului ineconomie si optimismul sfidator al companiilor si al consumatorilorau ajutat economia, care pana recent parea dependenta de bunastareaprincipalelor sale piete de export, printre care si StateleUnite.

Mass-media, controlate de stat, considera performanteleeconomice ale statului o dovada a superioritatii nationale.Miracolul economic, scria cotidianul People's Daily, existadatorita liderilor statului - spre deosebire de situatia altorstate, fara a fi dat niciun exemplu - care pot lua decizii rapidesi se pot asigura ca acestea sunt duse la bun sfarsit.

Drum pavat cu obstacole

Situatia creionata de publicatiile locale reuseste sa evitementionarea provocarilor care insotesc noua postura a Chinei pescena lumii. Este formula de crestere aplicata de stat sustenabila?Cum vor evolua relatiile Chinei cu lumea exterioara, in conditiilein care situatia este deja tensionata? Aceste aspecte ar putea puneprobleme leadership-ului care nu este obisnuit sa ia decizii inlumina reflectoarelor?

A sustine o economie de talia celei a Chinei nu este la fel desimplu ca a o construi, potrivit unor economisti chinezi sioccidentali. In conditiile in care China incearca sa obtina un rolmai important pe scena financiara a lumii, problemele de naturadiplomatica si politica incep sa apara.

La nivel national, atat cetatenii de rand, cat si economistii setem ca decizia guvernului de a inunda economia cu lichiditati acreat bubble-uri speculative - in sectorul imobiliar si in celbancar - care daca explodeaza ar avea efecte devastatoare.

O alta problema ar fi aceea a aprecierii monedei nationale,yuanul. Exista presiuni externe in vederea reevaluarii acesteia,dupa ce au fost facute publice rezultatele privind comertul.Mentinerea unui curs de schimb fix yuan-dolar ajuta exporturileChinei si economia statului, insa nemultumeste parteneriistatului.

"Intr-un moment in care rata somajului in Statele Unite este deaproximativ 10%, iar procesul de revenire economica este extrem delent, presiunile asupra Chinei in vederea schimbarii unor politici,printre care si cea de schimb valutar, se vor amplifica in acestan", a spus Nicholas Consonery, analist al Eurasia Group.

Va reusi China sa nu se abata de la drumul sau spresuprematie?

Pariu pe prabusirea Chinei

Economia hiperstimulata a Chinei se indreapta spre colaps, esteparerea investitorului american James Chanos, care vine sa negepreviziunile celor mai multi economisti privind un boom economic alcelui mai populat stat din lume.

Cresterea rapida si puternica a sectorului imobiliar, alimentatade capitaluri speculative, reprezinta punctul de pornire alviitorului declin care va fi similar cu cel al Dubaiului, insa de omie de ori mai abrupt sau "chiar mai rau", este de parereinvestitorul. El mai spune ca autoritatile de la Beijing falsificaregistrele, chiar si pe cele privind cresterea economica.

Chanos si-a construit cea mai mare parte a averii saleanticipand prabusirea unor colosi precum Enron, a caror povesteparea ireal de frumoasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO