Business Internaţional

Chinezii încep să cumpere Germania pe bucăţi

Compania ChemChina, condusă de Ren Jianxin, a cumpărat sau investit în active din Italia, Franţa, Norvegia, Marea Britanie în ultimii ani

Compania ChemChina, condusă de Ren Jianxin, a cumpărat sau investit în active din Italia, Franţa, Norvegia, Marea Britanie în ultimii ani

Autor: CătăIina Apostoiu

12.01.2016, 00:06 8798
Un grup de investitori chinezi a cum­părat unul dintre cei mai mari furnizori de utilaje din Germania, KraussMaffei, în schimbul a 925 milioane de euro, tranzacţia reprezentând cea mai mare achiziţie a unei companii germane de către investitori din China, scrie BBC.

Printre investitori se numără firma chineză de stat China National Chemical Corp (ChemChina) şi firmele de investiţii AGIC Capital şi Guoxin International.

KraussMaffei, care produce utilaje pentru procesarea materialelor plastice şi cauciucului, era deţinută de firma canadiană Onex Group. „KraussMaffei Group prezintă un potenţial semnificativ de creştere, în special pe importanta piaţă chineză“, a declarat Ren Jianxin, preşedinte al ChemChina, citat de The New York Times. „Vom păstra actualul management şi angajaţii, cât şi actuala structură corporate.“

Tranzacţia este prima realizată de AGIC Capital, un nou fond de private equity creat de Henry Cai, fost bancher în cadrul Deutsche Bank Group. Fondul atrage un miliard de dolari pentru a cumpăra businessuri în ţări de limbă germană cu scopul de a le creşte operaţiunile în China prin intermediul unor parteneriate cu firme industriale chineze, potrivit Wall Street Journal.

Tranzacţia este anunţată în urma unui an record pentru investiţiile străine realizate de companiile chineze, un număr de 136 de tranzacţii în valoare totală de 31,3 mld. dolari fiind anun­ţate anul trecut, potrivit datelor Dealogic.

În Europa, investitorii chinezi au cumpărat mai multe firme, împreună cu tehnologia şi reţelele de distribuţie ale acestora.

ChemChina, una dintre cele mai mari companii chineze din sectorul chimic, s-a lansat într-o întreagă serie de achiziţii, cumpărând participaţii în companii din sectoarele chimic, al utilajelor şi transportului din şi din afara Chinei.

În Europa, compania a cumpărat sau investit în active din Italia, Franţa, Norvegia, Marea Britanie în ultimii ani.

În martie 2015, compania chineză a achiziţionat 26% din acţiunile producă­to­rului italian de anvelope Pirelli şi a încercat să curteze Syngenta, compania elveţiană de pesticide.

Frank Stieler, CEO-ul KraussMaffei, a anunţat că firma sa se aşteaptă să crească mai rapid în China şi Asia ca parte a ChemChina.

În cadrul unui comunicat afişat pe website-ul său, compania germană a anunţat că operaţiunile sale se vor desfăşura în continuare în Munchen şi Europa şi că va opera noi angajări în urma tranzacţiei.

În prezent, compania germană are 4.500 de angajaţi, cu 2.800 de locuri de muncă în Germania.

Onex Group a achiziţionat KraussMaffei în schimbul a 276 milioane de euro în decembrie 2012.

Tranzacţia este aşteptată a fi încheiată în prima jumătate a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO