Business Internaţional

Creditorii britanici sunt nationalizati pe banda rulanta

08.03.2009, 18:07 15

Lloyds, una dintre cele mai importante banci de pe piata britanica a creditelor ipotecare, va fi nationalizata partial de catre guvernul premierului Gordon Brown, urmand sa primeasca in schimb garantii de stat pentru active cu risc ridicat in valoare de aproape 260 de miliarde de lire sterline (289,6 mld. euro), scrie Bloomberg.

Executivul de la Londra va prelua 65% din titlurile institutiei financiare, desi initial intentionase sa cumpere aproape 43% din actiuni, Lloyds devenind cea de-a patra companie financiara nationalizata din Regatul Unit de la preluarea de catre stat a bancii Northern Rock in septembrie 2007.
Gordon Brown a apelat la nationalizarea anumitor companii financiare pentru a forta bancile sa acorde mai multe imprumuturi catre proprietarii de locuinte si catre companii si pentru a stimula economia tarii care se confrunta cu cea mai grava recesiune din perioada postbelica. Potrivit estimarilor executivului de la Londra, Lloyds ar putea acorda in urmatorii doi ani credite in valoare de aproximativ 28 de miliarde de lire sterline (31,1 mld. euro), depasind estimarile similare pentru Northern Rock si RBS.
Compania financiara a fost nevoita sa apeleze la ajutorul guvernului britanic in urma pierderilor acumulate imediat dupa preluarea bancii HBOS, care a inregistrat pierderi anuale in valoare de aproape 11 miliarde de lire sterline (12,2 mld. euro). Aproximativ 83% din activele Lloyds care vor beneficia de garantii de stat provin de la HBOS, potrivit bancii.
Preluarea partiala a Lloyds ar putea restabili increderea in sistemul bancar englez si ar reface piata creditelor, potrivit ministrului de finante britanic Alistair Darling. Omologul sau din opozitie, parlamentarul conservator George Osborne, a precizat insa ca contribuabilii englezi vor ramane in continuare sceptici cu privire la eficienta masurii, pana la aparitia primelor semne de deblocare a pietei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO