Business Internaţional

Cresterea pretului si eventualitatea unei crize pe piata de profil transforma zaharul in noul petrol

Cresterea pretului si eventualitatea unei crize pe piata de profil transforma zaharul in noul petrol

Posibilitatea izbucnirii unei crize a zaharului a condus la o dublare a pretului acestuia (FOTO: Reuters)

18.10.2009, 23:25 185

Pretul zaharului a intrat pe un trend ascendent, ajutat defondurile de hedging si de speculatorii care se grabesc sa pariezepe posibilitatea unei crize a indulcitorului natural.

Zaharul brut s-a tranzactionat la inceputul acestui an intre 22(14,7 eurocenti) si 26,5 centi (17,7 eurocenti) pe kilogram in NewYork. Pretul a atins insa 54,76 de centi (36,7 eurocenti) lunatrecuta, cel mai ridicat nivel de dupa 1981, in prezent acestaosciland in jurul valorii de 50 de centi (34 eurocenti), scrie TheGuardian.

Cresterea a survenit pe fondul unui boom general al preturilormarfurilor. Preturile metalelor si energiei au avansat puternic pefondul deprecierii dolarului si al cresterii pietelor de actiuni lanivel mondial.

Exista motive solide pentru tendinta de crestere a pretuluizaharului brut. Ploile masive au cauzat probleme celui mai mareproducator de zahar din lume, Brazilia, unde o proportieconsiderabila din productia de trestie de zahar a fost destinataproductiei de etanol. Intre timp, cel mai mare consumator de zahar,India, a avut parte de un sezon slab al musonilor si din exportatornet de zahar a devenit importator.

"Sursa problemelor au fost Brazilia si India", a declaratSudakshina Unnikrishnan, analist pe marfuri in cadrul BarclaysCapital.

Conform estimarilor Organizatiei Internationale a Zaharului cusediul in Londra, consumul de zahar la nivel mondial va depasiproductia cu 9 milioane de tone anul viitor, obligand companiiledin sectorul alimentar si guvernele sa recurga la rezerve. InStatele Unite, producatori de snacks inclusiv Mars, Nestle siKrispy Kreme Doughnuts au cerut administratiei Obama sa relaxezecontrolul asupra importurilor, avertizand ca SUA "ar putea ramanepractic fara zahar".

Specialistii spun ca perspectiva unei cresteri rapide apreturilor a atras atentia fondurilor de hedging aflate in cautarede castiguri speculative pe termen scurt.

Tom Mikulski, strateg in cadrul companiei de brokerajLind-Waldock din Chicago, a declarat: "Cand o piata incepe sa seincalzeasca, isi fac aparitia o multime de fonduri care urmaresctendintele".

Pe NYSE Liffe - bursa unde se tranzactioneaza contracte de tipfutures si options, volumul tranzactiilor cu contracte pe zahar alba urcat cu 40% de la 145.554 in august, la 204.662 inseptembrie.

O serie de proteste privitoare la speculatiile care impingpretul petrolului in sus manifestate anul trecut au incurajat unelefonduri sa-si indrepte atentia catre contractele futures dinsectorul agriculturii. "Aceste contracte nu atrag atentiaautoritatilor de reglementare asa cum se intampla in cazulenergiei", declara Steve Platt, strateg in cadrul Archer FinancialServices din Chicago.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO