Business Internaţional

Cu bănci ce deţin active de patru ori mai mari ca economia, Irlanda nu se poate salva singură

 Cu bănci ce deţin active de patru ori mai mari ca economia, Irlanda nu se poate salva singură

Autor: Gabriel Razi

18.11.2010, 23:54 26

Pentru a nu-şi strica imaginea înainte de alegerile parlamentaredin 25 noiembrie, guvernanţii încearcă să "camufleze" finanţareaexternă ca ajutor pentru bănci, nu pentru stat, dar distincţiadintre cele două a devenit insesizabilă când statul a decis săgaranteze activele băncilor în septembrie 2008", scrie FinancialTimes.

"Cele două (statul şi băncile, n. red.) au devenit unul şiacelaşi lucru: este ca o omletă din care nu mai poţi scoateingredientele", explică plastic Brian Lucey, profesor la TrinityCollege din Dublin.

"Pierderea suveranităţii economice este cea mai grea umilinţăpentru un partid de talia Fianna Fail, prezent pe scena politicăîncă de la declararea independenţei statului. De aceea se discutădespre salvarea băncilor şi nu a statului", susţine decanul Şcoliide Ştiinţe Politice şi Sociologice de la Universitatea din Dublin,Chris Curtin.

Oficialii guvernului condus de Brian Cowen susţin că pot oprisinguri hemoragia sistemului financiar, operaţie a cărei facturăeste estimată la 50 mld. euro, însă oficialii europeni alături despecialiştii de la Banca Centrală Europeană cred că problemelebăncilor irlandeze sunt mult mai profunde.

Bănci prea mari comparativ cu economia

Comisarul european pentru probleme economice Olli Rehn crede căeconomia irlandeză nu este suficient de puternică pentru a stopaderapajul sistemului său bancar. "Sectorul bancar irlandez trebuiesă redevină viabil şi sustenabil", susţine oficialul european.

Cu toate că Irlanda nu a înaintat o cerere explicită deasistenţă, Olli Rehn precizează că fondurile europene destinatesalvării "tigrului celtic" ar putea fi concentrate cu precăderecătre sistemul bancar.

Sectorul bancar irlandez este imens în comparaţie cu economiaţării, activele creditorilor ajungând la 400% din PIB, iarportofoliile insituţiilor financiare abundând de active toxice,majoritatea provenite din excesele boom-ului imobiliar, în timp cedeponenţii se grăbesc să îşi retragă banii.

Analiştii consideră că cei mai afectaţi creditori irlandezi,Allied Irish şi Bank of Ireland, au nevoie de injecţii de capitalde 15 mld. euro după ce au pierdut împreună în această toamnădepozite în valoare de 20 mld. euro.

Băncile irlandeze se confruntă acum cu o nouă serie de probleme,banca centrală a Irlandei raportând că numărul persoanelor care numai reuşesc să îşi plătească ratele creditelor ipotecare a crescutîn ultimele luni de la 4,6% până la 5,1%.

Unii experţi susţin că dimensiunea portofoliului de crediteipotecare neperformante este una dintre cele mai importantevulnerabilităţi ale băncilor. Zvonurile că problemele băncilorirlandeze sunt mult mai profunde decât s-a crezut iniţial au izolatinstituţiile financiare irlandeze pe pieţe, destinaţia predilectăpentru finanţarea operaţiunilor curente.

Se lucrează la planul de salvare

Dimensiunea şi mecansimele planului de salvare vor fideterminate de oficialii europeni, specialiştii BCE şi cei ai FMI,care urmează să identifice probleme băncilor din Irlanda.

"Discuţiile au rolul de a vedea dacă statul poate acoperinevoile financiare ale sectorului bancar. Dacă nu este posibil,atunci probabil va fi nevoie de o intervenţie europeană", spuneministrul de finanţe belgian Didier Reynders.

Liderii zonei euro încearcă să calmeze pieţele făcând frontcomun alături de Marea Britanie pentru a opri extinderea crizeiirlandeze. Autorităţile au refuzat să facă estimări asupradimensiunii planului de salvare, însă oficialii executivului Cowenpar din ce în ce mai convinşi că bailout-ul este inevitabil.

"Dacă problemele băncilor sunt prea mari pentru ca statul săpoată face faţă, atunci Europa este gata să ne ajute",concluzionează ministrul de finanţe irlandez, Brian Lenihan.

Cum va fi salvată Irlanda

Câţi bani are la dispoziţie Europa?

UE intenţionează să salveze Irlanda cu ajutorul MecanismuluiEuropean de Stabilitate Financiară (EFSM) şi al FacilităţiiEuropene de Stabilitate Financiară (EFSF), scrie The Telegraph.EFSM poate asista financiar o economie europeană cu fonduri până la60 mld. euro, în timp ce EFSF are la dispoziţie 440 mld. euro.

Cineva va sări primul în ajutorul Irlandei?

FMI inenţionează să participe cu echivalentul a 50% dinfondurile pe care oficialii europeni le vor dedica Irlandei, însăprocentul cu care FMI-ul se va implica poate fi şi mai mic, unelesurse considerând că ar putea fi de 30%.

Cât va dura până când fondurile vor ajunge laDublin?

Oficialii europeni estimează că de la luarea deciziei de salvarea Irlandei şi până la livrarea primelor tranşe vor trece între treişi cinci săptămâni.

Ce condiţii vor pune creditoriiinternaţionali?

UE şi FMi vor impune condiţii stricte şi probabil vor facepresiuni pentru majorarea fiscalităţii. Oficialii de la Bruxellesar putea cere executivului irlandez să majoreze impozitul pentrucompanii de 12,5%, unul dintre avantajele Irlandei.

Care vor fi costurile pentru Irlanda?

Nu există un model exact pentru evaluarea costurilor, însăexemplul Greciei indică faptul că Irlanda va suporta o dobândă de5% pentru aceste împrumuturi.

Care va fi dimensiunea planului de salvare?

Analiştii consideră că dimensiunea planului de salvare vagravita între 45 mld. euro şi 90 mld. euro.

Irlanda poate folosi fondurile pentru a susţine sectorulbancar?

Fondurile europene nu pot fi accesate direct de băncileirlandeze. Guvernul trebuie să se împrumute prin EFSM şi EFSFpentru a finanţa băncile.

Şeful UniCredit are coşmaruri despre Europa

Directorul grupului financiar italian UniCredit FedericoGhizzoni (foto) spune că temerile privind datoriile de stat, avândîn centru Irlanda, îi provoacă "coşmaruri despre Europa ca întreg".Ghizzoni a declarat că problema trebuie rezolvată urgent, pentru asalva credibilitatea Europei şi puterea monedei euro. Europa a avutinstrumentele necesare pentru a face faţă crizei, dar procesele"trebuie să fie accelerate" pentru a calma volatilitatea pieţelor,a continuat şeful UniCredit.

"Sunt îngrijorat de faptul că, dacă situaţia nu va fi abordatăadecvat în plan politic, pieţele vor continua să reacţioneze,generând volatilitate", a arătat Ghizzoni. Întrebat dacă Irlanda artrebui să accepte un bailout, Ghizzoni a spus că "ar fi bine să seajungă la un acord, dar trebuie respectată independenţa Irlandei".Vlad Popescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO