Business Internaţional

Cu petrol şi dolari, americanii remodelează pieţele

Cu petrol şi dolari, americanii remodelează pieţele

Autor: Catalina Apostoiu

19.01.2024, 00:04 1485

Producţia de petrol a ameri­ca­nilor duduie şi este aşteptată să atingă noi vârfuri, iar acest lucru se simte din plin pe piaţă, contribuind la menţinerea stabilităţii preţurilor energiei în pofida eforturilor Arabiei Saudite şi ale altor exportatori majori petrolieri de a le împinge mai sus.

Producţia de petrol a SUA a atins niveluri record în ultimele luni. Livrările de ţiţei american se apropie de asemenea de un nivel record de 6 milioane de barili pe zi, ultimul semn al modului în care oferta amplă de ţiţei american apasă asupra pieţelor.

Boomul producţiei americane reverberează la nivel mondial, pu­nând sub semnul întrebării strategia OPEC Ă reducere a producţiei pen­tru a evita impactul potenţial catas­trofal al unei oferte excedentare asu­pra preţurilor, notează Bloomberg.

Boomul arată de asemenea clar că multitudinea de companii care pompează petrol în SUA exercită suficientă putere pentru a da peste cap eforturile cartelului.

„Statele Unite au jucat în mod clar un rol uriaş pe piaţa mondială în 2023, inclusiv punând presiune pe OPEC“, arată Ryan Duman, analist la Wood Mackenzie.

Boomul petrolier american a surprins în parte pentru că firmele au reuşit să-şi crească producţia chiar în condiţiile unui declin al platformelor cu aproximativ 20%. Această creş­tere a productivităţii i-a uimit pe mulţi analişti şi cercetători.

Iar producţia de petrol a SUA este aşteptată să atingă noi recorduri în pofida încetinirii activităţii de fo­raj, relatează Financial Times. Pro­ducţia medie va atinge 13,2 milioane de barili pe zi în 2024, urmând să urce la 13,4 milioane anul viitor, estimează EIA. Nivelurile se situează peste cel estimat pentru 2023, de 12,9 milioa­ne, în sine un record. În acelaşi timp, raliul dolarului iscă temeri de inter­venţii pe pieţe, scrie Bloomberg.

Oficiali ai mai multor ţări şi-ar putea relansa eforturile de protejare a propriilor monede. Banca centrală a Taiwanului a emis o declaraţie rară recent pentru a-i calma pe investitori după ce fondurile globale şi-au redus deţinerile de acţiuni ale insulei, iar moneda locală s-a depreciat. Un ofi­cial sud-coreean a declarat că slă­biciu­nea wonului este excesivă, în timp ce banca centrală chineză şi-a întărit susţinerea pentru propria monedă. Cresc speculaţiile că yenul ar putea urma.

„Înmulţirea intervenţiilor pe pieţe reprezintă o îngrijorare îndrep­tăţită“, arată Kyle Rodda, analist la Capital.com. Indexul pe dolar al Bloomberg a urcat cu aproximativ 2% în acest an, moneda întărindu-se în raport cu toate monedele majore, în condiţiile în care investitorii şi-au restrâns pariurile pe reduceri de dobânzi de către Fed.

Deşi avansul dolarului nu este încă la fel de prelungit ca anul trecut, urcuşul recent reprezintă un duş rece pentru investitorii care pariază pe slăbiciunea dolarului şi pentru autorităţile care speră la o pauză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO