Business Internaţional

Cu ultimul pachet de finanţare de 50 miliarde euro, UE bate SUA la ajutorul destinat Ucrainei. Dar va fi suficient?

Cu ultimul pachet de finanţare de 50 miliarde euro, UE...

Autor: Catalina Apostoiu

05.02.2024, 00:05 159

Uniunea Europeană a ajuns în această săptămână la un acord cu privire la un pachet de susţinere fi­nan­ciară de 50 miliarde de euro pentru Ucraina. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europe­ne, a declarat că acordul demon­strea­ză „angajamentul ferm al Europei pentru susţinerea Ucrainei“, potrivit Financial Times.

Acordul include o prevedere ca liderii europeni să aibă o dezbatere anuală privitoare la implementarea pachetului şi posibilitatea unei revi­zuiri în doi ani, dacă toate statele membre vor fi de acord.

Parlamentul european trebuie acum să aprobe majorarea bugetului UE ce include cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Votul va avea loc la finalul lunii februarie, ceea ce înseamnă că banii vor putea merge către Ucraina în martie cel mai devreme.

Fondul special, cunoscut drept facilitatea pentru Ucraina, combină credite de 33 miliarde de euro şi granturi de 17 miliarde de euro şi va fi transferat gradual în perioada 2024-2027. Plăţile vor fi condiţionate de finalizarea unor reforme structu­rale legate de administraţia publică, guvernanţă, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei şi fraudei, notează Euronews.

Deşi cei 50 miliarde de euro alo­caţi pe perioada 2024-2027 înseamnă în medie 12,5 miliarde de euro pe an, suma nu este „rigidă“ şi nu va fi „distribuită în mod uniform“, a declarat von der Leyen.

Ucraina are o gaură uriaşă în vis­teria de stat, pe care doar asis­tenţa occi­dentală o poate acoperi. Cu Rusia continuându-şi atactul asupra ţării, guvernul de la Kiev şi-a devotat jumătate din cheltuielile pe 2024, de 82 miliarde de euro, sec­torului apără­rii. Efortul de război, dublat de dimi­nu­area veniturilor din economia su­fe­rindă, a lăsat alte priorităţi bugeta­re cu finanţare redusă sau zero.

Astfel, ţara este dependentă de asistenţă financiară primită în prin­cipal de la UE, SUA şi alţi parteneri G7. Ministerul ucrainean de finanţe estimează că va avea nevoie de 37,3 miliarde dolari, sau 34,45 miliarde de euro, sub formă de contribuţii externe în acest an, uşor sub suma primită în 2023. Cei 37,3 miliarde de dolari ar trebui să acopere vasta majoritate a deficitului de 39 miliarde de euro.

În total, susţinerea UE pentru Ucraina de la începutul războiului se ridică la aproximativ 85 miliarde de euro. Suma include peste 40 miliarde pentru susţinerea economiei ucrainene, în jur de 27 miliarde sub formă de măsuri de asistenţă militară şi peste 17 miliarde pentru ajutarea statelor membre UE să susţină ucrainenii care au fugit de război.

SUA au direcţionat peste 75 miliarde de dolari sub formă de asistenţă către Ucraina, incluzând susţinere umanitară, financiară şi militară, potrivit Kiel Institute for World Economy.

Administraţia Biden se loveşte în continuare de opoziţie faţă de propunerea sa privind un pachet de ajutor de 60 miliarde dolari pentru Ucraina, blocată de republicani în Congres.

Kievul contează şi pe aprobarea de către FMI a unor credite în valoare de 5 miliarde de euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO