Business Internaţional

Cum evoluează astăzi, înainte de rezultatele testelor de stres: bursele, euro, aurul, obligaţiunile sensibile ale zonei euro

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

15.07.2011, 12:20 1035

Bursele europene scad în şedinţa de vineri, în frunte cuacţiunile băncilor, iar moneda euro se depreciază, pe fondultemerilor că rezultatele testelor de stres din sectorul bancar,care vor fi prezentate în după-amiaza zilei, ar putea aducesurprize neplăcute, transmite Reuters.

Randamentele obligaţiunilor de stat ale Greciei, Spaniei şiItaliei sunt de asemenea în creştere, însă dobânzile Bundurilorgermane coboară.

Preţul aurului s-a stabilizat după ce a atins joi un nou maximistoric, iar dolarul evoluează în stagnare după pierderile cauzatede avertismentele agenţiilor de evaluare financiară privindratingul Statelor Unite.

Acţiunile băncilor europene s-au depreciat în medie cu 0,9% îndebutul şedinţei, în timp ce băncile spaniole au pierdut 1,3% dinvaloare.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiunieuropene a scăzut cu 0,5%, trăgând în jos indicele bursier globalMSCI All-Country World, care scade cu 0,3%.

În Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis înscădere cu 0,4%. La New York, principalii indici bursieri au închisjoi în retragere cu 0,44-1,22%, după ce preşedintele FederalReserve, Ben Bernanke, a nuanţat declaraţiile recente privind oposibilă nouă rundă de măsuri de stimulare a economiei.

Analiştii anticipează că rezultatele testelor de stres din UEvor arăta că 10 din cele 90 de bănci examinate au capitalinsuficient pentru a rezista unui scenariu de recesiune sau criză.Rezultatele vor fi publicate la ora 16:00 GMT, urmate de oconferinţă de presă jumătate de oră mai târziu.

Moneda euro s-a depreciat cu 0,2% faţă de dolar, la 1,4142dolari, respectiv cu 0,1% faţă de francul elveţian, la 1,1527franci, în timp ce dolarul a urcat cu 0,1% faţă de un coş de valutede referinţă şi în raport cu yenul japonez.

Randamentul obligaţiunilor de stat cu maturitatea la 10 aniemise de Grecia a crescut 0,275 puncte procentuale, la 17,456%,aproape de maximul istoric de 18,9%, în timp ce dobânda datoriilorItaliei pe zece ani a urcat cu 0,06 puncte procentuale, la 5,717%.Randamentul obligaţiunilor italiene a depăşit recent 6% pentruprima dată de la introducerea euro.

Preţul aurului a scăzut cu 0,6%, însă fluctuează în apropiere demaximul istoric de 1.594,16 dolari pe uncie atins joi.

Preţul petrolului Brent a coborât cu 0,5%, la sub 116 dolari pebaril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO