Business Internaţional

Cum jongleaza marile companii din industria zaharului cu miliardele de la Uniunea Europeana

Cum jongleaza marile companii din industria zaharului cu miliardele de la Uniunea Europeana

Producatorii de zahar s-au dovedit a fi extrem de inventivi si au gasit metode ingenioase prin care sa atraga subventii de milioane de euro de la UE

29.10.2009, 23:29 86

Totul a inceput cand oficialii vamali belgieni au examinatdocumentele de transport pentru mai multe autocisterne gigantice,acestea dezvaluind o ciudata traiectorie triunghiulara peteritoriul Europei, scrie The New York Times.

Autocisternele, fiecare transportand 22 de tone de zahar lichid,au trecut prin opt tari si au acoperit o distanta de 2.500 de mile(4.000 de kilometri) de la o rafinarie belgiana de zahar pana inCroatia si inapoi, in loc sa urmeze ruta mai directa, de 900 demile (1.450 km).

Pe drum, autocisternele au facut un popas scurt in Kaliningrad.Brusc, oficialii au inteles ce insemna traiectoria triunghiulara.Pentru ca Rusia, si nu Croatia, era mentionata drept destinatiaavuta in vedere, transporturile se calificau pentru plati specialevaloroase din programul de subventii pentru agricultura al UE.

Aproximativ 200 de transporturi au urmat aceasta ruta pe operioada de trei ani, spun anchetatorii, aducand firmei belgieneproducatoare de zahar Beneo-Orafti 3 milioane de euro (4,5 milioanede dolari) sub forma de plati speciale. In primavara, anchetatoribelgieni si europeni au cercetat birourile firmei, inghetandjumatate din sumele acordate acesteia si lansand o ancheta care arcosta compania restul de 1,5 milioane de euro, si posibil maimult.

Subventii de 50 mld. euro

In cadrul sistemului european de subventii, prin care suntacordate peste 50 de miliarde de euro (75 de miliarde de dolari) pean sectorului agriculturii, nicio marfa nu este mai susceptibilafraudelor decat zaharul pentru uz casnic, spun expertii.

In Europa exista aproximativ 2,5 milioane de acri de campuri desfecla de zahar care vor produce 16,7 milioane de tone metrice dezahar in acest an pentru o industrie cu o valoare de 7 miliarde deeuro. Anul trecut, UE a acordat 475 de milioane de euro casubventii pentru zahar. Apoi, a mai cheltuit 1,3 miliarde de europentru a reforma un regim de subventii atat de generos, incat adeterminat pana si Finlanda sa inceapa sa produca mai multzahar.

Producatorii de zahar de pe intreg continentul au profitat, dela Italia, unde firma Italia Zuccheri a primit peste 139 demilioane de euro, pana la Franta, unde mai multi producatori auprimit 128,5 milioane de euro.

Cand este vorba de atat de multi bani, sistemul subventiilorpentru zahar se transforma usor intr-o tinta. Conform divizieiantifrauda a Europei, OLAF, in perioada 2005-2008 s-au inregistratnereguli si fraude legate de subventii pentru zahar in valoare de67 de milioane de euro. Multe tari au fost penalizate cu altemilioane in ultimii ani pentru inspectii de suprafata. In 2008,OLAF a cercetat 34 de cazuri de frauda implicand 4,4 milioane deeuro, acestia spunand ca cifra este in realitate mult mai mare,avand in vedere ca multe cazuri nu sunt descoperite.

Subventiile distorsioneaza piata

Criticii sustin de mult timp ca sistemul european de subventiidistorsioneaza piata, concurenta si impinge preturile in sus. Acestlucru este in mod special valabil pentru zahar. In Europa,preturile zaharului sunt cele mai ridicate pe cap de locuitor dintoate regiunile din lume si cu aproximativ 20% mai ridicate decatin Statele Unite.

Anchetatorii spun ca fraudele au o contributie semnificativa lacresterea preturilor din cauza milioanelor pierdute sub forma devenituri necolectate si plati de subventii nemeritate.

In plus, in Germania, Ungaria si Belgia sunt in curs dedesfasurare o serie de anchete privitoare la activitati prin carese are in vedere fixarea preturilor si impartirea clientilor si ateritoriului.

Europa recunoaste aceste probleme si este in curs de a adoptareforme menite sa reduca subventiile pentru zahar si numarulcazurilor de frauda asociate acestora.

Poate cel mai des intalnita schema folosita pentru a inselasistemul este amestecare de zahar ieftin din trestie de zahar depeste hotare cu zahar european din sfecla de zahar, care reducecosturile de productie si majoreaza volumele. Companiile careprocedeaza in acest fel adesea nu declara tara reala de origine,ceea ce este ilegal.

Cruciada impotriva fraudelor

Grecia, Italia si Belgia au fost obligate sa returneze o sumatotala de peste 10 milioane de euro din cauza unor controaleimproprii privitoare la cazuri de amestecare a zaharului. Inprezent, Germania se afla in centrul atentiei din acest punct devedere. Politia a cercetat fabrici si apartamente ale unorexecutivi corporatisti, confiscand computere si documente.

Vara trecuta, aproape 300 de anchetatori au inceput sa cercetezeoperatiunile companiei de comercializare a zaharului August Topfercu o vechime de aproape un secol. Au fost cercetate aproximativ 35de locuri. Se banuieste ca August Topfer a solicitat in modfraudulos subventii pentru zahar care nu a provenit din UE.

Avocatul lui Topfer, Klaus Landry, sustine ca firma sa nu aamestecat diferite tipuri de zahar, spunand ca la baza anchetei dinacea vara stau motive de natura politica. Landry a declarat caprocurorii nu inteleg sistemul subventiilor pentru zahar.

Schemele de amestecare au cateodata drept rezultat produseexotice, zahar amestecat cu ceai sau cacao. In acest fel,exportatorii isi pot declara produsele drept alimente procesate,platind astfel taxe vamale mai reduse sau zero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO