Business Internaţional

Cum se explică faptul că Ungaria exportă de două ori mai mult decât România deşi salariile sunt duble

Cum se explică faptul că Ungaria exportă de două ori mai mult decât România deşi salariile sunt duble
12.08.2010, 23:58 1149

Ungaria şi România au urmat, în linii mari, acelaşi parcurs înultimii 20 de ani: căderea comunismului, aderarea la UniuneaEuropeană, îm­prumutul de 20 mld. euro de la instituţiiinternaţionale. Cu toate acestea, Ungaria a reuşit să fie tottimpul cu un pas înaintea României din mai multe puncte de vedere.Unul este chiar comerţul exterior. Dacă în primele patru luni aleanului ţara noastră a avut exporturi totale de aproape 8 mld. euro,maghiarii au exportat de peste 18 mld. euro.
De altfel, Ungaria este unul dintre principalii partenericomerciali ai României, situându-se pe poziţia a cincea în topuldestinaţiilor de export ale ţării noastre şi pe locul al treilea înceea ce priveşte importurile României.
Deficitul comercial al României în relaţia cu Ungaria se ridică lapeste jumătate de miliard de euro în perioada ianuarie-aprilie.Astfel, în primele patru luni ale anului 2010 România a avutexporturi de 570,2 milioane de euro către Ungaria, adică 5,3% dinexporturile totale ale ţării, potrivit Institutului Naţional deStatistică (INSSE).
Aceste schimburi comerciale au înregistrat un avans de 43,4% faţăde primele patru luni ale anului trecut, la valori exprimate îneuro. România a exportat la vecinii din partea de vest maşini şiaparate, echipamente electice, aparate de înregistrat sau dereprodus sunetul şi imaginile de 214,1 milioane de euro, aproapejumătate din exporturile totale către Ungaria. De asemenea, amexportat şi produse minerale de 91,5 milioane de euro, produse aleindustriei chimice în valoare de 25,9 milioane de euro, precum şimateriale plastice şi cauciuc de 54,6 milioane de euro.

Am importat de 1 mld. euro în patru luni de launguri
În ceea ce priveşte importurile României din Ungaria, acestea autotalizat 1,1 mld. euro în perioada ianuarie-aprilie, consemnând ocreştere de 7,1% faţă de acelaşi interval al anului 2009, la valoriexprimate în euro. Din totalul importurilor pe care le face ţaranoastră, Ungariei îi revin 8,1%, conform statisticilor publicate deINSSE. În principal, românii au importat de la ungari produsechimice în valoare de 163,9 milioane de euro, echi­pamenteelectrice şi dispozitive mecanice de 313,9 milioane de euro, precumşi mijloace şi materiale de transport de 73,1 milioane deeuro.
În ceea ce priveşte industria ali­mentară, au fost importateproduse de origine animală în valoare de 61,5 milioane de euro,produse vegetale de 72,3 milioane de euro, dar şi grăsimi şiuleiuri de pro­venienţă ani­mală/vegetală ce totalizează 21,3milioane de euro.
Afacerile în România, un atu pentru unguri
Chiar dacă Ungaria exportă destul de mult în România, mulţiinvestitori maghiari au ales şi să vină în ţara noastră pentru adezvolta afaceri. "Majoritatea companiilor ungare prezente pe piaţadin România sunt înregistrate în judeţele Bihor, Arad, Satu Mare şiTimiş, datorită distanţei relativ scurte de ţara-mamă, dar şi înCluj, Mureş, Harghita şi Covasna. Cele mai mari sunt localizate înBucureşti", potrivit lui Peter Skapineyecz, consilier al Camerei deComerţ şi Industrie a Ungariei pentru Promovarea Investiţiilor şiComerţului ITDH.
La începutul anilor '90, sectorul comercial a atras majoritateacompaniilor ungare care au ales să vină în România, însă în ultimiiani creşte ponderea industriei de servicii şi de producţie, explicăSka­pinyecz.
Potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional al RegistruluiComerţului, Un­garia se situează pe locul al 13-lea în cla­samentulpe ţări de rezidenţă al investi­torilor în societăţi comerciale cuparticipare la capitalul social.
Astfel, în România existau la finalul lunii mai aproape 10.500 defirme cu participare ungară, valoarea capitalului social subscrisridicându-se la puţin peste 580 mil. euro.
Cele mai importante companii ungare prezente pe piaţa româneascăactivează în industrii diferite, de la sectorul bancar (OTP Bank,MKB Romexterra) până la cel farmaceutic (Gedeon Richter), hotelier(Danubius Salina Invest), al ambalajelor de carton (DunapackRambox) şi alimentar (Fornetti). "Majoritatea companiilor mari autrecut la majorări de capital în ultima perioadă", explicăSkapinyecz.
Un exemplu în acest sens este Gedeon Richter Ro­mânia, care şi-amajorat spre finalul anului trecut capitalul social cu
8,3 milioane de lei, prin compensarea cu acţiuni noi a unor creditede la acţionarul majoritar, grupul Richter.

România, aproape "paradis fiscal" faţă deUngaria
Motivul pentru care investitorii ungari "se înghesuie" în Românianu este legat, probabil, doar de distanţă, ci şi de alte avantajepe care ţara noastră le oferă. Salariul mediu lunar în România estede 445 de euro, în timp ce în Ungaria se apropie de 700 deeuro.
De asemenea, impozitul pe venit, care la noi este de 16%, înUngaria este progresiv, între 17 şi 33%. Şi la impozitul pe profitRomânia stă mai bine, 16%, faţă de 19%.
Taxa pe valoarea adăugată este apropiată ca valoare: 25% în Ungariaşi 24% în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO