Business Internaţional

Cum va arăta lumea în 2050: Rusia va deveni cea mai mare economie europeană, iar China va fi liderul mondial

Cum va arăta lumea în 2050: Rusia va deveni cea mai...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.01.2013, 17:49 3532

Rusia va depăşi Germania şi va deveni cea mai mare economie din Europa înainte de 2020, economii emergente precum Mexic şi Indonezia vor ajunge mai mari decât Marea Britanie sau Franţa şi Turcia va întrece Italia până în 2050, iar China va detrona SUA până în 2017, astfel vede PricewaterhouseCoopers, cea mai mare companie de servicii profesionale, de consultanţă şi audit din lume, modificându-se harta economică a lumii.

Economia mondială va creşte în medie cu 3% pe an până în 2050, dublându-se astfel până în 2032 şi din nou până în 2050, se arată în studiul PwC. Comparaţiile dintre economiile ţărilor sunt făcute la paritatea puterii de cumpărare.

Până în 2050, India va deveni al treilea „gigant economic al lumii”, cu o economie de peste patru ori mai mare decât cea a următoarei clasate, Brazilia. Japonia va ocupa locul patru.

Însă, chiar şi în 2050 venitul mediu pe cap de locuitor va fi cu mult mai mare în economiile avansate decât în cele emergente, deoarece actualul decalaj este prea larg pentru a fi acoperit în această perioadă.

În scenariul de bază, principalele şapte economii emergente, E7, vor fi în 2050 cu 75% mai mari decât cele ale ţărilor industrializate din G7. În prezent, economiile E7 sunt cu 20% mai mici decât cele din G7. Marile economii emergente le-ar putea depăşi, ca mărime, pe cele mature în 2017. Convergenţa rapidă este accelerată de faptul că statele dezvoltate şi-au revenit mai încet în urma recesiunii din perioada 2008-2009.

Ritmul de creştere economică al Chinei va fi cel anticipat de guvern, de 7%, pentru actuala decadă, dar va încetini progresiv în perioada 2021-2050 pe măsură ce economia se maturizează. Îmbătrânirea rapidă a populaţiei şi creşterea costului muncii vor transforma China dintr-o economie orientată spre export într-una bazată pe consum. În aceste condiţii, exportatorii chinezi vor ajunge să concureze pe principalele pieţe de desfacere, SUA şi UE, calitativ şi mai puţin la nivel de preţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO