Business Internaţional

Rusia a întrecut Arabia Saudită şi a fost cel mai mare producător de petrol anul trecut

Rusia a întrecut Arabia Saudită şi a fost cel mai mare...

Autor: Radu Bostan

03.01.2013, 14:40 1534

Rusia a fost cel mai mare producător de petrol din lume în 2012, depăşind Arabia Saudită, dar producţia de gaze naturale a scăzut în condiţiile vânzărilor mai reduse în Europa, scrie AFP.

Producţia de petrol a Rusiei a crescut cu 1,3% anul trecut faţă de 2011, la 518 milioane de tone (10,4 milioane de barili pe zi), potrivit Ministerului rus al Energiei. Guvernul rus doreşte să menţină producţia deasupra nivelului de 10 milioane de barili pe zi până în 2020. Sectorul petrolier şi al gazelor naturale, dominat de companii deţinute de stat, contribuie cu aproximativ jumătate la încasările bugetare ale Rusiei.

Analiştii nu cred însă că performanţa de anul trecut ar putea fi repetată în 2013, deoarece 80% din producţia de ţiţei a Rusiei vine din câmpuri mature, aflate de multă vreme în exploatare. Mai mult, deşi Rusia a întrecut Arabia Saudită în topul producătorilor de petrol, acest titlu a fost câştigat în condiţiile utilizării la maximum a capacităţii de extracţie. Spre deosebire de Rusia, regatul arab are posibilitatea de a-şi mări producţia pentru a se adapta rapid la cererea mai ridicată în situaţia că economia mondială revine pe creştere, sau în cazul unor turbulenţe în Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită chiar şi-a restrâns activitatea de extracţie pentru a stabiliza preţurile ţiţeiului, care au atins un nivel record anul trecut. Preţul petrolului Brent s-a situat, în medie, la 111 dolari pe baril în 2012.

Rosneft, companie controlată de stat, a reprezentat 22,8% din piaţa rusească de petrol anul trecut. După estimările specialiştilor, cota Rosneft va depăşi 40% anul acesta, după preluarea integrală a companiei TNK-BP de la grupul britanic BP şi un consorţiu de investitori ruşi. Ca urmare a tranzacţiei, care va fi finalizată probabil în prima jumătate a anului, Rosneft va deveni cea mai mare companie listată de petrol şi gaze, după producţie, depăşind grupul american ExxonMobil.

 

Gazprom a produs mai puţine gaze, pe fondul cererii mai mici în Europa

 

În contrast cu sectorul petrolier, producţia de gaze naturale a Rusiei a scăzut cu 2,3% la 655 miliarde de metri cubi. Gigantul Gazprom, controlat de stat, a anunţat o producţie de 478,8 miliarde de metri cubi, mult sub rezultatul de 513,1 miliarde de metri cubi din 2011.

Scăderea drastică evidenţiază rolul esenţial jucat de exporturile în Europa şi în statele ex-sovietice, regiuni care acum înregistrează cele mai lente creşteri economice din lume, în afacerile Gazprom. Grupul a ezitat în a-şi muta atenţia asupra producţiei de gaz natural lichefiat, pe care l-ar putea vinde pe pieţele în dezvoltare din Asia şi America de Sud.

Uniunea Europeană, care îşi acoperă circa 30% din consumul de gaze prin importuri din Rusia, a făcut o prioritate din a-şi diversifica furnizorii de gaze, în ideea de a-şi reduce dependenţa politică de Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO