Business Internaţional

Cum va colabora Bucurestiul cu presedintele promoscovit de la Kiev

08.02.2010, 23:06 21

Relatiile cu Romania nu se vor modifica fundamental dupacastigarea alegerilor de catre prorusul Viktor Ianukovici, darsubiectul aderarii acestei tari la NATO si la UE va fi uitat celputin pentru cinci ani, lucru de care Bucurestiul va trebui sa tinaseama.

Insa, mai pragmatic decat predecesorul sau, Viktor Iuscenko,Ianukovici va avea un discurs mai putin nationalist, lucru care arputea sa ajute relatiile dintre cele doua tari, crede fostulministru de externe, Adrian Cioroianu.

Relatii reci

Ucraina este cel mai mare vecin al Romaniei, dar relatiileeconomice sau politice dintre cele doua tari nu au excelatniciodata. Faptul ca Bucurestiul l-a sustinut pe "presedinteleportocaliu" Viktor Iuscenko, ca a sprijinit public aderarea acesteitari la NATO si la UE nu a avut efecte practice concrete.

Schimburile economice dintre cele doua tari sunt mediocre - 460de milioane de euro in primele zece luni ale lui 2009, adica cuceva mai mult decat schimburile comerciale dintre Romania siMoldova (411 milioane de euro), insa incomparabil mai mici decatschimburile comerciale cu Bulgaria (1,7 mld. euro) sau cu Ungaria(3,7 mld. euro). Si acest lucru in ciuda faptului ca Ucraina este otara cu 47 de milioane de locuitori, fata de cei sase milioane delocuitori ai Moldovei.

Schimbarea de la Kiev nu aduce nimic nou

Se vor imbunatati relatiile bilaterale acum ca la Kiev va fi unpresedinte apropiat Moscovei?

"Si cand aceste relatii pareau mai bune lucrurile nu s-au miscatfundamental. Intre presedintii Iuscenko si Basescu nu a fostrezolvata problema combinatului de la Krivoi Rog (in care Romania ainvestit deja 800 de milioane de dolari si pentru a caruiconservare a alocat anual bani de la buget - n.red.) sau acanalului Bistroe. Haga a dat dreptate Romaniei in procesuldelimitarii platoului continental, iar, din pragmatism, Ianukovicinu cred ca va redeschide problema, asa cum a facut-ocontracandidata lui, Iulia Timosenko. Insa, tot din pragmatism, elva accelera, probabil, lucrarile la Bistroe, pentru ca vede inaceasta problema strict una economica, iar Romania va trebui sagaseasca o strategie de raspuns", afirma Cioroianu.

Fostul ministru de externe spune ca mai inainte de a vorbidespre o evolutie a relatiilor romano-ucraiene trebuie stabilitaagenda discutiilor si, in primul rand, agenda economica, stiutfiind ca economia Ucrainei depinde, in mare parte, de cea aRusiei.

Pe de alta parte, afirma el, situatia politica se va schimba.Ucraina, care reprezenta pilonul Parteneriarului Estic (incheiat inmai 2009 de UE cu tari din fostul spatiu sovietic) va deveni unpilon decorativ.

Victoria lui Ianukovici va intari prezenta Rusiei la MareaNeagra. Rusia va incerca sa aduca Ucraina in Uniunea vamalaRusia-Belarus-Kazahstan (realizata anul trecut). Mai mult, victorialui Ianukovici va fi prezentata de Rusia drept o victorie a sa,lucru care va avea ecou puternic in Republica Moldova si in Georgia(se stie ca, dupa Iuscenko, presedintele Saakasvili este urmatorulpe "lista neagra" a Moscovei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO