Business Internaţional

Curtea Europeană de Justiţie atacă metodele prin care UE restructurează băncile

Curtea Europeană de Justiţie atacă metodele prin care UE restructurează băncile

Foto AFP

Autor: Andreea Mindrila

09.03.2012, 00:02 411

Curtea Europeană de Justiţie a pus în discuţie reducerea masivă a valorii activelor impusă multor bănci din Europa hotărând că termenii dictaţi de Comisia Europeană (CE) Olandei pentru restruc­turarea grupului bancar şi de asigurări ING sunt exageraţi, scrie The Wall Street Journal.

Restructuarea reprezintă preţul pe care instituţiile de credit trebuie să-l plătească pentru ajutoarele financiare pe care le-au primit în timpul crizei.

Hotărârea statuează că CE, organismul executiv al UE, a greşit şi şi-a depăşit atribuţiile în discuţiile cu Olanda privind ING. CE a dictat termenii restructurărilor bancare folosindu-şi puterea aproape unilateral pentru a reglementa condiţiile ajutorului financiar pe care companiile din sectorul privat l-au primit de la guvernele naţionale.

Avocaţii implicaţi şi în alte restructurări spun că această decizie arată că strategia Europei de a încerca să reducă semnificativ dimensiunile băncilor care au primit ajutoare financiare, criticată deja de unii economişti pentru că va pricinui pagube economiei europene, a fost aplicată foarte dezordonat.

Oficialii europeni spun că reducerea valorii activelor este necesară pentru a se asigura că în acest mod băncile care au primit ajutor vor renunţa la afacerile nesustenabile, vor rambursa resursele financiare primite şi nu vor obţine un avantaj competitiv datorită sprijinului acordat de guvern. Aceştia estimează că doar 2,5% din activele bancare ale UE au respectat cerinţele de vânzare de la declanşarea crizei financiare. Decizia a avut un impact profund asupra sectorului financiar, afectând active în valoare de mii de miliarde de euro deţinute de zeci de instituţii de credit. Băncii britanice Royal Bank of Scotland i s-a impus pentru următorii ani diminuarea cu 40% a valorii activelor până la nivelul anterior crizei. Pentru ING şi banca germană Commerzbank tăierea este de 45%. Acordurile de salvare le interzic instituţiilor financiare să facă achiziţii în următoarea perioadă.

Economiştii spun că această combinaţie de reducere masivă a valorii activelor băncilor cumulată cu restricţiile privind noile achiziţii a pus presiune pe preţul activelor, subminând chiar şi solvabilitatea puţinelor bănci care nu au avut nevoie de ajutor guvernamental.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO