Business Internaţional

Cuvântul care înfioară: reforma. În faţa ei Italia tremură, fără ea Grecia cade, iar prin ea Spania renaşte

Cuvântul care înfioară: reforma. În faţa ei Italia tremură, fără ea Grecia cade, iar prin ea Spania renaşte

Mario Monti, premierul Italiei, trebuie să facă lumină în bezna de pe scena politică a ţării. Foto: AFP

21.12.2012, 00:04 1924

Anul 2013 va fi unul decisiv pentru viitorul Greciei în zona euro, au avertizat guvernanţii de la Atena. Ei se tem mai ales de rezistenţa populaţiei la austeritate, şi pe bună dreptate. În Grecia protestele şi grevele au devenit un fapt intrat în cotidian. Însă de cealaltă partea a Europei, în Spania, reformele îşi urmează încet calea, iar ţara îşi recapătă treptat competitivitatea urmând sugestiile Berlinului. La mijloc, Italia orbecăie în nesiguranţa în care au aruncat-o politicienii prea obosiţi de lupta cu criza.

"Vom reuşi să răzbatem anul viitor dacă mergem pe cursul programului convenit cu UE şi FMI. Ceea ce am făcut până acum este necesar, dar nu şi suficient pentru a obţine o soluţie permanentă pentru Grecia. Încă ne pândeşte pericolul falimentului", a afirmat ministrul grec de finanţe Yannis Stournaras într-un interviu acordat publicaţiei britanice Financial Times.

Principalul pericol pentru soarta Greciei în zona euro este ca politicienii să considere că situaţia ţării este prea dificilă pentru a-i face faţă, a avertizat ministrul, făcând aluzie la turbulenţele sociale pe care austeritatea le aduce în Grecia şi care ar putea forţa prăbuşirea coaliţiei de guvernare şi aşa fragilă.

Avertismentele oficialului contrastează cu optimismul general, mai ales de pe pieţe, legat de Grecia. Randamentele obligaţinilor elene cu scadenţa la zece ani au atins în această săptămână minimele ultimelor 21 de luni după ce BCE a anunţat că va accepta din nou ca garanţie datoria suverană a ţării. Agenţia de evaluare financiară S&P a ridicat cu şase trepte ratingul suveran al Greciei, salutând astfel succesul programului elen de răscumpărare de obligaţiuni derulat săptămâna trecută. Ratingul suveran este încă în clasa "junk".

Pentru a da un impuls finanţelor ţării, Atena se va concentra anul viitor pe o campanie fără precedent de combatere a evaziunii fiscale, pe programul de privatizări şi pe reducerea birocraţiei cu scopul de a încuraja investiţiile.

Dar eforturile guvernului de a repune pe picioare finanţele ţării aduc o nouă criză, una socială. Grevele şi protestele au devenit ceva atât de comun încât cetăţeanului i-a intrat în reflex ca, după ce ascultă prognoza meteo, să caute ce străzi sunt blocate de demonstranţi. Numai în noiembrie au protestat şoferii de taxi şi autobuz, angajaţii de le metrou şi de la companiile de electricitate, salariaţii băncilor, jurnaliştii, profesorii, doctorii, judecătorii, procurorii, inginerii şi lucrătorii de la salubritate, scrie The Wall Street Journal.

Continuitate, cuvântul de ordine pentru Italia în 2013

Turbulenţele sociale şi incertitudinea politică vor fi, probabil, două mari probleme şi pentru Italia, stat angajat de premierul Mario Monti de asemenea pe drumul reformelor şi al austerităţii. De aceea este vital pentru stabilitatea economică şi financiară a ţării ca următorul guvern, care va fi ales anul viitor, să continue pe drumul deschis de Monti, notează FT. Controversatul miliardar şi politician Silvio Berlusconi hrăneşte instabilitatea cu un joc de du-te-vino pe scena politică. El vrea ca anul viitor să candideze pentru postul de premier, pe care l-a părăsit la presiunile pieţelor şi liderilor europeni.

Spania, elevul silitor al Germaniei

În Spania, cândva un lider "revoluţionar" anti-austeritate, premierul Mariano Rajoy ghidează economia prin reformă, iar peisajul începe să capete culori mai vii. Deoarece costurile cu munca au scăzut, iar reformele lui Rajoy fac mai uşor pentru companii să reducă salariile şi să reorganizeze personalul, produ­cătorii auto, printre care Ford, Renault şi Peugeot, majorează producţia în Spania. Premierul asigură că revenirea investiţiilor şi creşterea exporturilor - semn că economia se transformă încet în limitele impuse de moneda unică - vor crea noi locuri de muncă într-o ţară în care şomajul a devenit o boală cronică, notează Bloomberg. Rajoy imită politicile implementate de Gerrmania în urmă cu zece ani pentru a-şi reforma pe atunci anemica economie. Chiar cancelarul german Angela Merkel l-a sfătuit pe premier să înveţe din experienţa ţării ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO