Business Internaţional

De ce se mută germanii, austriecii şi nord-europenii bogaţi la periferiile politice şi geografice ale UE?

 De ce se mută germanii, austriecii şi nord-europenii...

Autor: Catalina Apostoiu

07.07.2023, 00:06 1546

De ani întregi, nemţii constituie al doilea cel mai numeros grup de cumpărători străini de proprietăţi în Polonia, după ucraineni, scrie Warsaw Voice.

„În special în vremuri de criză, deţinerea unei locuinţe în Germania rămâne un vis nerealizat pentru mulţi, iar acesta poate fi îndeplinit în Polonia. Pentru că, în pofida creşterii preţurilor, totul este în continuare puţin mai ieftin, iar birocraţia o permite“, comentează agenţia de ştiri DPA.

Un funcţionar public de 65 de ani din Germania care şi-a dorit să se stabilească la ţară după pensionare este încântat de natura din Polonia. Acesta a căutat multă vreme „o astfel de fericire în Germania, însă econo­miile de-o viaţă nu au fost suficiente“ pentru a-şi realiza planul.

Un alt argument pentru mutarea în Polonia are legătură cu cerinţele din domeniul energetic, în general mai relaxate în această ţară.

În Croaţia, mii de nemţi deţin proprietăţi, iar numărul acestora continuă să crească, notează Total Croatia News. Străinii au cumpărat 9.514 proprietăţi croate anul trecut, în creştere cu 50% faţă de 2021. Nemţii, austriecii şi slovenii au cum­părat cele mai multe dintre acestea. Vânzările de proprietăţi către cetăţeni nemţi au crescut cu 70% anul trecut.

Mulţi străini cumpără pentru propriile nevoi, însă din ce în ce mai mulţi dintre aceştia îşi investesc banii în acest fel. Închirierea proprietăţilor a devenit evident un business profitabil în Croaţia, iar după criza coronavirusului turismul duduie din nou, chiriile cresc, iar taxele sunt relativ favorabile pentru străini.

Americanii şi englezii au devenit cumpărători obişnuiţi de case în însoritele Grecia şi Italia, în timp ce austriecii par să prefere litoralul croat pentru a locui când la ei acasă se instalează iarna. Însă mii de germani se mută şi în Ungaria. Peste 3.000 de pensionari germani s-au mutat în Ungaria în ultimii doi ani, iar numărul lor probabil va creşte. Mulţi se mută în regiunea Lacului Balaton care, deşi una dintre cele mai scumpe din ţară, poate oferi locuinţe mai ieftine decât cele din Germania.

Nu există nicio îndoială că proprietăţile din Ungaria, mai ales din zonele rurale, sunt mult mai ieftine decât în Germania.

Costul vieţii joacă un rol important pentru germanii care caută să se mute în mediul rural ungar, mai ieftin.

Europenii bogaţi iau cu asalt şi Spania în căutare de locuinţe, atraşi de vremea însorită şi stilul de viaţă relaxat, relatează Bloomberg.

Cumpărători străini, în special din nordul Europei şi SUA, cumpără în neştire locuinţe de pe coasta de sud a Spaniei, crescând cererea pentru oferta limitată de vile în zona cândva liniştită.

Spania este acum în top al destinaţiilor favorite la nivel mondial pentru cei bogaţi, relevă o analiză recentă a Knight Frank. Iar pentru investitorii europeni, ţara este un loc favorit pentru achiziţii de proprietăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO