Business Internaţional

De ce şeful întârzie mereu la serviciu?

De ce şeful întârzie mereu la serviciu?

Autor: Oana Stupinean

30.08.2014, 19:01 1019

Când vine vorba de timp, oamenii care deţin puterea cred că au mai mult timp la dispoziţie decât alţii. În realitate, însă, ceasul ticăie la fel pentru toţi, în faţa timpului oamenii fiind egali, scrie The Wall Street Journal.

Puterea le dă oamenilor impresia că pot controla mai bine timpul în comparaţie cu subordonaţii lor, deşi ambele tabere sunt supuse aceloraşi reguli ale timpului.

“ Noi toţi funcţionăm după acelaşi ceas”, spune Serena Chen, psiholog la Universitatea din California, care a condus câteva experimente asupra percepţiei timpului, publicate în revista Experimental Social Psychology. ŞI totuşI, încearcăm să arătăm că puterea poate schimba radical percepţia asupra timpului.

“ Oamenii foarte puternici sunt mai puţin stresaţi”, spune Chen

Într-un experiment, aplicat pe 557 femei şi bărbaţi, Chen a studiat efectele puterii asupra percepţiei timpului. Unii au fost voluntari, alţii au fost plătiţi cu o sumă mică de bani pentru a participa la experiment. Participanţii au fost implicaţi într-un joc, unde o persoană a jucat rolul şefului, iar alta rolul subordonatului. Scaunul pe care stătea şeful era mult mai moale şi mai comod, în comparaţie cu cel al subordonatului. Rezultatul: “ Timpul meu este infinit”, “ Am o grămadă de timp pentru a-mi duce la bun sfârşit treburile”, au răspuns “şefii” la sfârşitul jocului.

“ Sunt multe moduri în care creierul ne spune cât este ceasul”, spune Dean Buonomano, professor în cadrul Universităţii din California. Circuitele neuronale setează momentul în care ni se face somn, alte circuite neuronale ne ajută să ţinem ritmul muzicii. La polul opus, unele afecţiuni, precum bolile psihice sau schizofrenia împiedică acest lucru.

Pe măsura ce îmbătrânim, modul în care ne raportăm la trecerea timpului creşte semnificativ. Odată ce te alfi la conducere, totul este mult mai simplu, sarcinile sunt împărţite, iar energia folosită este, în mod cert, mult mai puţină, în comparaţie cu subordonaţii.

Într-adevăr, modul în care puterea ne dizolvă percepţia asupra timpului, este un element cheie asupra gândirii manageriale,spun cercetătorii în ştiinţe comportamentale, scrie The Wall Street Journal.

Experimentele arată că oamenii puternici sunt mult mai încrezători în legătură cu ceea ce le rezervă viitorul.  E mult mai probabil ca ei să renunţe la caştigurile imediate, în favoarea câştigurilor pe termen lung. De asemenea, oamenii care deţin puterea, pot aluneca foarte uşor pe panta iluziei controlului absolut, având tendinţa să controleze absolut orice, chiar dacă nu e neapărat de competenţa lor.

“  Când simţi că ai controlul, performanţele cresc, însă într-o ierarhie  a puterii, nu poţi şti unde se termină controlul”, spune Nathanael J. Fast, expert la Universitatea din California. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO