Business Internaţional

Decizie istorică în SUA: Noul guvernator al FED s-a ţinut de cuvânt şi a majorat iar dobânda de referinţă, trimiţând încă o undă de şoc în pieţe. ”Perspectivele de creştere economică ale Statelor Unite s-au îmbunătăţit. Nu există niciun risc de supraîncălzire”

Decizie istorică în SUA: Noul guvernator al FED s-a...

Autor: Ştefan Stan, Mihai Draghici

21.03.2018, 21:30 1469

Rezerva Federală din SUA (Fed) a dispus, miercuri, majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25% şi a anunţat intenţia de a dispune alte cel puţin două măsuri similare în 2018, informează site-ul Axios.com. Noul preşedinte al FED, Jerome Powell, sugerează că economia americană nu a fost în pericol să se supraîncălzească, motiv pentru care a şi majorat dobânzile. 

Ţinta dobânzii fondurilor federale a fost majorată de la intervalul 1,25%-1,5% la 1,5%-1,75%.

"Perspectivele economice s-au îmbunătăţit în ultimele luni", a comunicat Rezerva Federală din SUA după o reuniune de două zile, prima organizată în mandatul lui Jerome Powell.

Instituţia bancară centrală din SUA a anunţat că rata inflaţiei ar urma să poată depăşi nivelul de 2%, pe care îl are de câţiva ani. "Inflaţia ar urma să crească în următoarele luni şi să se stabilizeze în jurul ţintelor fixate", a precizat instituţia.

Jerome Powell a devenit preşedintele Fed în februarie, la finalul mandatului lui Janet Yellen.

Alte două creşteri ale dobânzii de referinţă sunt aşteptate în 2018, iar trei în 2019.

Potrivit datelor prezentate de Rezerva federală, rata şomajului ar urma să scadă la nivelul de 3,5% în 2019, faţă de 4,1% în prezent.

Creşterea economică a Statelor Unite ar urma să fie de 2,7% anul acesta şi de 2,4% în 2018.

Ritmul de creştere al economiei americane şi al inflaţiei este esenţial în determinarea dobânzii de referinţă. Analiştii de pe Wall Street au avertizat că preşedintele FED va dori patru majorări de dobândă anul acesta. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO