Business Internaţional

Declinul şi căderea Europei. Este timpul să spunem adio vechii ordini mondiale? GALERIE FOTO

Time atrage atenţia în ultimul număr că Occidentul se prăbuşeşte şi odată cu el vechea ordine mondială

Declinul şi căderea Europei. Este timpul să spunem adio vechii ordini mondiale? Foto AFP

Autor: Iulian Anghel

16.08.2011, 00:05 3050

Sub un titlu care dă de gândit, revista americană Time ridică o problemă nu doar delicată, ci şi acută: pe fondul declinului general al Occidentului, Europa se prăbuşeşte.

"Declinul şi căderea Europei" este titlul cu care se deschide ultima ediţie a celebrei publicaţii de peste ocean, iar concluzia ar părea o glumă într-o situaţie de calm: "Să spunem adio vechii ordini stabilite!"

La dispariţia căror imperii asistăm?

Termenul de "vechea ordine mondială" a fost intens folosit după primul război mondial pentru a marca prăbuşirea imperiilor austro-ungar, german, otoman şi rus.

La dispariţia căror "imperii" şi a cărei ordini asistăm acum? Şi ce justifică o asemenea con­clu­zie a celebrei reviste americane?

Săptămâna trecută, în vreme ce revoltele cu­prin­deau Londra, Time titra: "Uniunea eco­no­mică a Europei se de­zin­tegrează, Londra este în flăcări, iar Statele Unite sunt prea slabe pentru a salva situaţia sau moneda euro" - o trimitere la faptul că după al doilea război mondial SUA au ajutat Europa să se ridice de la pământ.

"Marea Britanie arde. Ciudat că ar tre­bui să fie aşa. La urma urmei, ştirile catastro­fa­le din economie din ultimele zile, inclusiv retrogradarea foarte controversată de către S&P a datoria SUA, criza euro înmu­gurită în Europa continentală şi tur­bu­len­ţele de pe pieţele care au urmat au plecat din New York, Bruxelles şi Berlin, nu pe străzile din nordul Lon­drei. Dar dacă te uiţi mai atent există un sens."

Aşadar nu şocul de la Londra - şi el im­portant în ordinea în care şi alte ca­pitale precum Madridul sau Atena au fost zguduite de furia oamenilor - avea să capteze întreaga atenţie, ci ceea ce se întâmplă la New York, Bruxelles sau Berlin, sub imperiul căderii pieţe­lor şi al crizei datoriilor în Europa. Şi ceea ce se întâmplă nu este plăcut. Nu ne întâl­nim acum cu situaţii cunoscute când euro­penii cred despre americani că sunt în declin, sau, invers, când ame­ricanii susţineau acelaşi lucru despre bătrânul continent. Occidentul întreg este în declin şi, în particular, Europa.

"Uniunea Europeană a creat o monedă unică, dar nu a lucrat la o po­litică fiscală mai profundă", suge­rează Time una dintre cauzele de­cli­nului.

Nu ar fi pentru prima dată când cineva "profeţeşte" declinul Occiden­tului. A făcut-o la începutul secolului trecut, chiar în epoca în care asistam la apusul "vechii ordini mondiale", istoricul Oswald Spengler în "Declinul Occidentului", în care el credea cu tărie. Dar au trecut aproape 100 de ani de atunci, iar Occidentul a mers înainte, chiar dacă a trecut prin două războaie mondiale.

Viktor Orban: Suntem în plin colaps general

Recent, premierul Ungariei Viktor Orban a susţinut că Occidentul se află într-un proces inevitabil de disoluţie care va conduce la un "colaps general" ce va însemna un nou început. Problema premierului ungar nu este ce se va întâmpla cu societatea de consum occidentală, ci cu ce va fi ea înlocuită, o opinie refuzată de econo­miştii şi de profesorii de ştiinţe politice. Pentru că, după cum spune econo­mistul Aurelian Dochia, asistăm la o schimbare de paradigmă, dar nu la dispariţia unei lumi.

Dar ce mai susţine Orban?: "Imperiul roman s-a destrămat şi întrebarea a fost ce urmează după el. Acum noi trebuie să vedem nu ce se întâmplă cu societăţile de consum, ci ce ar urma să vină după ele".

Astfel, Orban susţinea ideea că naţiunile nu se pot opri din dezvoltare, iar revenirea se va baza tot pe consum. Orban nu a dat nicio şansă Greciei de a-şi plăti datoriile şi susţine că Estul Europei trebuie să-şi găsească propriul model de dezvoltare întrucât "ţările puternice devin tot mai slabe, iar cele slabe devin puternice".

Chiar dacă teoria căderii Occiden­tu­lui a fost infirmată de mai multe ori (ea a revenit în atenţie la debutul crizei, prin 2008), întrebarea revine din ce în ce mai des, iar Time nu o ocoleşte. Criza nu este doar a pieţelor, ci a unui sistem care a asigurat prosperitatea Occiden­tului.

Cum salvezi Europa? Alegerea este între dispariţia ei şi o integrare mai profundă.

În ambele cazuri există prece­dente: rubla rusească s-a prăbuşit atunci când disparităţile economice au devenit prea importante între ţările foste sovietice, după căderea URSS. Pe de altă parte, criza me­ca­nis­melor ratelor de schimb, în 1992, a condus la o integrare mai strânsă a ţări­lor europene. Criza obligă la o ale­gere, iar alegerea trebuie făcută.

Deocamdată, ceea ce constată Time este următorul lucru: "Uniunea eco­nomică a Europei se dezinte­grea­ză, iar SUA sunt prea sla­be pen­tru a salva situaţia - sau mo­neda euro."

Scepticii cred că hegemonia SUA întărită de destrămarea fostei Uniuni So­vietice şi de căderea Zidului Ber­linu­lui în 1989 ia sfârşit. Încercarea Euro­pei de a însemna ea singură o putere a eşuat. Globalizarea a permis sta­telor în curs de dezvoltare să crească într-un ritm puternic şi mult mai repede decât ar fi crezut cineva. Ce concluzie putem trage? Ordinea mon­dială se schimbă? Cât de repede? Viitorul va aşeza faţă în faţă marile pu­teri epuizate de criză şi noile state care se pregătesc să devină mari puteri şi care nu ştiu încă să-şi folosească forţa pe care o au. Cu o Italie, Spanie sau Grecie afla­te în pragul falimentului, cu o Ger­ma­nie sau Elvaţie în pericol şi cu o Mare Bri­tanie în flăcări Europa nu are pu­tere să facă jocurile. "Spuneţi adio vechii ordini."

"Vor exista altfel de războaie, la fel de dramatice"

Sigur, opinia nu este generală, dar o remodelare a istoriei prezente nu este de neconceput. La finele lui iulie, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble a susţinut, atunci când a arătat de ce ţările cu probeme ar trebui ajutate, dar şi penalizate cu pierderea unei părţi a suveranităţii: "Nu pot spune unor tineri că avem nevoie de unificarea Europei doar pentru faptul că prin asta se evită un război între francezi şi germani."

Ei bine, un astfel de punct de ve­dere este extrem de important întrucât reconcilierea franco-germană care a pus bazele UE a fost menită tocmai să evite pentru totdeauna războaiele între cele două părţi. Dar mai arată Schäuble: în viitor nu o să mai existe războaie de tipul celor care au pus Europa la pământ, dar vor exista altfel de războaie, la fel de crude.

"Vor exista pe lume alte focare de criză şi vor exista alte moduri de a face răz­boi. Aceste războaie însă se vor derula tot atât de dramatic."

Şi, spune ministrul german în con­cluzie: Cea mai bună soluţie îm­potriva războaielor a fost şi este inte­grarea europeană.

Este posibil ca Europa să nu-şi fi spus în istorie ulti­mul cuvânt. Dar realitatea curentă este imposibil de ignorat: Occidentul şi Euro­pa sunt serios zdruncinate de lu­cruri care le depăşesc, începând chiar cu lipsa de viziune a conducătorilor lor, iar acest lucru ridică semne de între­ba­re asupra destinului colectiv al continentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO