Business Internaţional

Deprecierea euro in fata dolarului nu ajuta prea mult economiile europene

16.09.2008, 17:35 18

"Volatilitatea excesiva de pe pietele de schimb valutar nu este tocmai benefica pentru cresterea economica", au argumentat ministrii celor 27 de tari membre ale UE in documentul redactat cu ocazia intalnirii ministrilor de finante si a conducatorilor bancilor centrale de la Nisa, in Franta. "Recenta apreciere a dolarului american in fata euro si a altor monede europene este binevenita", conform documentului.

Euro s-a depreciat cu peste 10% de la valoarea record de 1,6038 dolari atinsa pe 15 iulie. In timp ce reducerea pretului titeiului ofera un oarecare sprijin, economia regiunii a scazut in al doilea trimestru si va continua ritmul descendent in conditiile reducerii cererii la nivel global si a crizei creditelor.

"Previziunile de crestere pe termen scurt raman relativ slabe", iar presiunile inflationiste se vor reduce abia "in urmatoarele luni", conform documentului. Acesta reprezinta sumarul discutiilor intalnirii din 12-13 septembrie de la Nisa si va constitui punctul de plecare pentru discutiile ministrilor de finante europeni in cadrul intalnirii din octombrie de la Luxemburg.

Pe 10 septembrie Comisia Europeana a revizuit negativ previziunile de crestere economica pentru zona euro si a mentionat ca Germania si Spania vor intra in recesiune anul acesta. Aceeasi previziune sumbra este valabila si in cazul Marii Britanii, in ciuda faptului ca regatul nu utilizeaza moneda unica europeana. Economia zonei euro nu va mai creste in acest trimestru, conform raportului Comisiei.

"Deprecierea monedei europene este binevenita chiar si in conditiile in care euro ramane supraevaluat", a declarat Jean-Claude Juncker, ministrul de finante al Luxemburgului, care a condus grupul de la Nisa.

"Sunt foarte multumita de faptul ca astazi valoarea euro se afla sub 1,40 dolari", a declarat ministrul de finante francez Christine Lagarde pe 11 septembrie in cadrul intalnirii de la Nisa. De asemenea, ministrul belgian Didier Reynders a mentionat ca situatia actuala reflecta "problemele fundamentale" ale economiei.

Grupul de ministri a mai adaugat ca "este foarte important" ca "ajustarile necesare" sa fie facute "in acele economii emergente care inregistreaza surplusuri de cont curent", referindu-se in mod special la China.

Yuanul chinez a castigat 10% in fata euro de la inceputul celui de-al treilea trimestru, dupa o crestere de 2,5% in al doilea trimestru si o scadere de 3,2% in primul trimestru.

UE va monitoriza "cu atentie" situatia in perioada urmatoare, inclusiv prin intermediul dialogurilor frecvente intre autoritatile europene si cele chineze, conform documentului.

Juncker a declarat in luna iulie ca urmatoarea intalnire a oficialilor europeni cu omologii lor de la Beijing va avea loc cel mai probabil in cadrul summit-ului din decembrie de la Lyon.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO