Business Internaţional

Deprecierea lirei a facut din Anglia o tara a reducerilor

29.10.2009, 23:18 127

Lira sterlina, situata la cel mai redus nivel din ultimuldeceniu fata de moneda euro, a facut ca produse incepand de ladispozitive de tip Ipod pana la autoturisme Toyota sa fie maiieftine pentru straini, scrie Bloomberg.

Paritatea puterii de cumparare, un indicator al preturilorrelative ale bunurilor, arata ca moneda britanica este cu 22% subnivelul la care ar trebui sa se situeze, potrivit datelor obtinutede Bloomberg.

Lira sterlina nu a mai fost atat de ieftina din 1999, inconditiile in care guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a"inundat" anul acesta economia britanica cu 175 mld. lire sterline(190 mld. euro) pentru a tempera socurile economice.

"Marea Britanie este ieftina, proprietatile rezidentiale suntieftine, companiile sunt ieftine", este de parere Stephen Jen,manager in cadrul fondului de investitii BlueGold CapitalManagement si fost director al departamentului de curs valutar dincadrul Morgan Stanley. "Prietenii si familia care obisnuiau sa maviziteze se plangeau intotdeauna de preturile ridicate din Londra,in schimb acum nu isi mai pun problema aceasta", explica Jen.

Activele britanice, de la case pana la cluburi de fotbal, s-auieftinit in conditiile in care inghetarea pietei creditelor a traseconomia britanica in cea mai grava recesiune de la sfarsitul celuide-al Doilea Razboi Mondial, fortand guvernul condus de GordonBrown sa preia controlul in cazul a doua dintre cele mai mari bancidin tara.

Produsul Intern Brut s-a redus in mod neasteptat cu 0,4% intrimestrul al treilea, a anuntat biroul national de statistica dela Londra la sfarsitul lunii octombrie.

Declinul lirei sterline alimenteaza cresterea numarului defuziuni si achizitii din Marea Britanie, aducand in tara primelefluxuri de numerar nete pozitive din ultimii trei ani.

Banca americana Goldman Sachs a estimat in octombrie ca lirasterlina se va aprecia pana la sfarsitul anului in fata monedeieuro cu 9%, pana la 89 de pence pe euro si cu 14% in raport cudolarul, pana la 1,85 dolari per lira, in ciuda faptului ca datoriatotala a tarii a ajuns sa fie de cinci ori mai mare decat ProdusulIntern Brut. Jen anticipeaza ca lira sterlina va atinge un curs deschimb de 1,75 dolari pe lira.

Pe de alta parte, investitorii subestimeaza riscurile implicatede o potentiala majorare a dobanzii de politica monetara de catreBanca Angliei, de la nivelul actual de 0,5%, potrivit unui studiurealizat de banca germana Deutsche Bank.

Rata dobanzii-cheie ar putea creste cel mai probabil la 1,25%pana la sfarsitul anului viitor, majorarile urmand sa aparaincepand cu al doilea trimestru, conform unui sondaj realizat deBloomberg in randul a zece economisti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO