Business Internaţional

Deutsche Bank a reusit sa evite criza subprime

08.02.2008, 16:37 14

Deutsche Bank, cea mai mare institutie financiara din Germania, a anuntat ca profitul aferent trimestrului patru a inregistrat un declin mai putin accentuat decat se estima initial, in conditiile in care banca a reusit sa evite colapsul pietei americane a creditelor subprime, care a provocat pierderi record principalilor sai competitori, scrie Bloomberg.
Profitul net al bancii a coborat in ultimul trimestru al anului trecut cu 48%, pana la 953 mil. euro, fata de 1,84 mld. euro sau 3,56 euro pe actiune, cat s-a inregistrat in perioada similara din 2006. Actiunile companiei s-au apreciat cu 3% pe bursa din Frankfurt, dupa anuntarea rezultatelor, in conditiile in care estimarile anterioare indicau un profit de 923 mil. euro.
Spre deosebire de UBS si Citigroup, cele mai mari banci din Europa si Statele Unite, Deutsche Bank nu si-a redus valoarea activelor contabile din portofoliul aferent trimestrului patru, singurele pierderi inregistrate de banca germana fiind cele legate de segmentul creditelor pentru achizitii (leveraged buyout) si care s-au ridicat la 50 mil. euro.
In acelasi timp, banca elvetiana UBS a inregistrat in perioada octombrie-decembrie 2007, pierderi de 14 mld. dolari (9,5 mld. euro), ducand pierderile totale ale celor mai importante institutii financiare mondiale la 145 mld. dolari (99,2 mld. euro). Mai mult, directorul executiv al bancii germane, Josef Ackermann, a declarat ca si in 2008 conditiile de pe piata financiara vor "ramane dificile".
"Deutsche Bank a traversat relativ bine furtuna generata de criza subprime", este de parere Patrick Lemmens, de la ABN Amro Asset Management. "Este intr-adevar impresionant faptul ca nu a existat nicio reducere a valorii activelor", a adaugat el.
Veniturile totale ale Deutsche Bank au ajuns in trimestrul patru la 7,29 mld. euro, in crestere cu 2% fata de perioada similara a anului precedent.
De asemenea, banca si-a reiterat tinta de profit operational de 8,4 mld. euro pentru 2008, mentionand in acelasi timp o crestere a dividendelor acordate actionarilor pana la 4,50 euro pe actiune.
Totusi, institutia ar putea rata tinta de profit, in conditiile incetinirii ritmului de crestere al pietei de creditare, estimeaza analistii.
Si asta in masura in care jumatate din profitul de anul trecut a fost generat de divizia de instrumente cu venit fix.
"Principala mea ingrijorare legata de Deutsche Bank este aceea ca se concentreaza prea mult pe segmentul instrumentelor financiare fixe", a declarat Andy Lynch, de la Schroder Investment Management.
"Chiar daca au reusit sa evite pierderile masive, este foarte greu sa inlocuiasca operatiunile asupra carora s-au axat anul trecut", si care nu vor mai fi la fel de profitabile in 2008, a adaugat Lynch.
Pierderile totale inregistrate de Deutsche Bank in 2007 s-au ridicat la 2,3 mld. euro, comparativ cu 18,4 mld. dolari (12,5 mld. euro) pentru UBS, 22,1 mld. dolari (15,1 mld. euro) pentru Citigroup si 24,5 mld. dolari (16,7 mld. euro) pentru Merrill Lynch.
Declinul de 48% al profitului aferent ultimului trimestru din 2007 poate fi explicat insa prin castigul de 355 mil. euro inregistrat in perioada similara a anului precedent, in urma reducerii impozitelor platite de catre banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO