Business Internaţional

Deutsche Bank: Actiunile GM vor valora zero dolari

11.11.2008, 17:28 20

Titlurile bursiere ale producatorului auto american General Motors (GM) s-au prabusit pana la cel mai scazut nivel din ultimii 59 de ani, dupa ce analistii Deutsche Bank au redus ratingul actiunilor producatorului auto american, avertizand ca in mai putin de un an valoarea acestora ar putea fi zero, scrie Bloomberg.

"Chiar daca GM va reusi sa evite colapsul, credem ca drumul pe care compania il va urma in perioada urmatoare va fi situat foarte aproape de marginea prapastiei falimentului", a declarat Rod Lache, analist in cadrul Deutsche Bank. Analistul bancii germane a formulat o recomandare de "vinde" pentru actiunile GM si a redus tinta privind evolutia pretului actiunilor companiei in urmatorul an de la 4 dolari la "zero".
Declinul actiunilor indica o explozie a pesimismului in randul investitorilor, care sunt din ce in ce mai convinsi de esecul oricarei incercari de salvare a producatorului auto, pe fondul crizei pietei de creditare si al prabusirii vanzarilor de masini la minimul ultimilor 15 ani. GM face presiuni asupra guvernului american pentru a primi sprijin financiar, dupa ce saptamana trecuta a anuntat ca rezervele de lichiditati pe care le detine sunt insuficiente pentru a putea asigura derularea operatiunilor companiei chiar si pana la finalul acestui an. In acelasi timp, Barclays Capital si Buckingham Research Group si-au redus perspectivele privind evolutia actiunilor GM pana la 1 dolar. Actiunile companiei s-au prabusit cu 31% in prima parte a sedintei de tranzactionare de luni, ajungand la cea mai scazuta cotatie din 1949 incoace. Titlurile GM au pierdut 86% din valoare de la inceputul anului. "In timp ce asistenta financiara din partea guvernului va reduce riscurile privind falimentul GM, aceasta va micsora semnificativ valoarea actiunilor companiei", a declarat Brian Johnson, analist la Barclays Capital.
Cei trei mari producatori auto din Detroit - GM, Ford si Chrysler - s-au apropiat pe parcursul saptamanii trecute de finalizarea negocierilor privind un ajutor obtinut din partea autoritatilor americane. Si asta dupa ce liderii democrati din Congresul american au solicitat guvernului federal sa extinda planul privind sprijinirea sistemului financiar si asupra industriei auto. De asemenea, Rahm Emanuel, seful staff-ului de campanie al presedintelui ales Barack Obama, a declarat ca industria auto americana este "esentiala" pentru buna functionare a intregii economi. In timp ce Emanuel si-a afisat sprijinul pentru un plan de salvare guvernamental, actuala administratie de la Casa Alba s-a declarat total impotriva unei asemenea miscari, argumentand ca industria auto nu a fost adusa in discutie in momentul adoptarii planului de salvare financiara. "Singura salvare pentru GM nu poate fi reprezentata decat de o infuzie de lichiditate din partea autoritatilor guvernamentale", a declarat Joseph Amaturo, analist in cadrul Buckingham Research. "Rezervele de lichiditate ale companiei se evapora rapid, avand in vedere consumul de capital al diviziei de automotive", a adaugat acesta.
Pietele de creditare aproape ca au inghetat, fiind foarte putin probabil ca, pe termen scurt, producatorul auto sa poata contracta imprumuturile necesare continuarii operatiunilor. "Abilitatea companiei de a-si continua activitatea este dependenta de rezultatul operatiunii privind majorarea capitalului cu 20 mld. dolari pana la finele lui 2009", se arata intr-un document intern al companiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO