Business Internaţional

Directorul general al FMI: Grecia are nevoie de mai mult timp pentru îndeplinirea ţintelor bugetare

Directorul general al FMI: Grecia are nevoie de mai mult timp pentru îndeplinirea ţintelor bugetare

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu

11.10.2012, 16:12 186

"Uneori este mai bine să ai mai mult timp la dispoziţie. Asta am susţinut pentru Portugalia, asta am susţinut pentru Spania şi asta susţinem pentru Grecia", a afirmat Lagarde într-o conferinţă de presă la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional de la Tokyo.

Comentariile din ultimele săptămâni ale oficialilor FMI sugerează că Fondul va încerca să obţină angajamente din partea liderilor europeni de susţinere a Greciei prin mijloace pornind de la ştergerea de datorii şi până la furnizarea unor împrumuturi suplimentare, înainte ca instituţia să deblocheze contribuţia sa la acordul de salvare convenit în martie.

FMI a indicat deja că nu va furniza fonduri suplimentare Greciei.

Lagarde a arătat joi că măsurile fiscale şi structurale sunt numai o parte din ceea ce trebuie discutat.

"Trebuie să vedem şi situaţia finanţării şi a datoriilor Greciei", a spus şefa FMI.

Guvernul grec anticipează că datoria guvernamentală va urca la 179,3% din PIB în 2013, departe de ţinta de 120% din PIB stabilită de FMI pentru 2020.

"Nu vom scuti timpul şi nici efortul pentru a face tot ce putem pentru susţinerea Greciei. Obiectivul Fondului este să se asigure că Grecia va fi pusă pe picioare şi va putea reveni într-o zi pe pieţele financiare, că nu va avea nevoie de sprijin permanent", a arătat Lagarde.

Guvernul de la Atena negociază de mai multe luni cu creditorii internaţionali un nou set de reduceri de cheltuieli în valoare de 13,5 miliarde de euro, care trebuie realizate până la sfârşitul lui 2014, pentru a-şi asigura următoarea tranşă a ajutorului extern, de 31,5 miliarde de euro. Autorităţile de la Atena au solicitat însă prelungirea cu doi ani a termenului de îndeplinire a ţintelor bugetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO