Business Internaţional

Discriminarea sexuala ii costa 54 mil.$ pe bancherii de la Morgan Stanley

14.07.2004, 00:00 66

Banca de investitii new-yorkeza Morgan Stanley a fost de acord sa achite daune de 54 mil. $ in procesul de discriminare sexuala care i-a fost intentat de oficialitatile guvernamentale din Statele Unite. Intelegerea de ultim moment poate determina aparitia unor noi procese avand aceeasi tematica impotriva companiilor de pe Wall Street, conform declaratiilor avocatilor apararii, relateaza Bloomberg.
Morgan Stanley a ajuns la un acord in cursul acestei saptamani cu Agentia Americana pentru Egalitatea Oportunitatilor Angajatilor (EEOC), care a acuzat compania de discriminari repetate. Cazul a fost determinat de plangerea inaintata in 1998 catre EEOC de Allison Schieffelin, o fosta angajata a bancii in departamenrul de vanzari de obligatiuni. Ea a primit 12 milioane $ drept despagubire.
Procesul a fost primul de acest gen intentat de catre EEOC impotriva unei firme  de pe Wall Street care a ajuns in fata tribunalului. Juriul fusese ales la finalul saptamanii trecute, iar audierile preliminarii urmau sa inceapa in momentul in care intelegerea dintre cele doua parti a fost anuntata.
"Este un semnal ce va demonstra femeilor din aceasta industrie ca nu trebuie sa se resemneze si sa sufere", a declarat Joseph Sellers, unul dintre avocatii acuzarii, care este implicat si in actiunea juridica intentata tot pe motive de discriminare impotriva Wal-Mart, liderul pietei de retail. Wayne Outten, avocatul lui Schieffelin, a declarat ca a fost deja contactat de alte persoane cu cereri similare.
EEOC a acuzat ca Morgan Stanley utilizeaza criterii discriminatorii de salarizare si ca nu acorda femeilor angajate posibilitati egale de promvare. Agentia a declarat ca planuia sa prezinte marturiile a peste 20 de femei care se considerau victime ale politicii de personal a bancii.
Desi Morgan Stanley nu va fi foarte afectata de intelegere - despagubirea pe care a convenit sa o achite reprezinta 4% din profitul companiei pe primul semestru din 2004 -, acordul demonstreaza fenomenul de crestere a costurilor comportamentelor discriminatorii, atat in termeni materiali, cat mai ales in ceea ce priveste reputatia.
Morgan Stanley a fost exonerata de orice vina, ca parte a intelegerii. Dar, in afara platii de 54 milioane $, compania este obligata sa accepte o monitorizare externa a eforturilor pe care le va intreprinde in scopul  descurajarii practicilor discriminatorii si sa organizeze actiuni de training in acest sens.
Intelegerea este a doua ca dimensiuni obtinuta de EEOC, dupa cea din 1997 cu Publix Super Markets, in valoare de 81,5 milioane $, declara James Ryan, purtatorul de cuvant al agentiei. "Speram ca acest final reprezinta un mesaj pentru alte companii - discriminarea nu va fi tolerata", a declarat Judy Keenan, un alt avocat al apararii.



Cazuri similare
SI alte cazuri de discriminare sexuala sunt de notorietate in acest. Stephanie Villalba a dat in judecata divizia londoneza a bancii Merrill Lynch pentru 13 mil. $. Ea a fost unul dintre directorii europeni pentru serviciile bancare private si acuza concernul bancar ca a fost prost platita in comparatie cu colegii sai barbati si ulterior concediata.
Deutsche Bank, a doua banca europeana ca dimensiuni, a incheiat anul trecut un pact in valoare de mai multe milioane de dolari cu Virginia Gambale, fosta sa directoare executiva.
Smith Barbey, divizie a Citigroup, si Merril Lynch au fost acuzate si ele in trecut ca ar fi tolerat hartuirea sexuala printre angajatii proprii. Ambele companii au negat vreo neregula in acest sens.



 




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO