Business Internaţional

Divergenţe în creştere în sânul BCE cu privire la viitorul dobânzilor în zona euro. Se apropie o schimbare?

Divergenţe în creştere în sânul BCE cu privire la...

Autor: Catalina Apostoiu

21.06.2023, 00:05 699

Oficialii Băncii Centrale Euro­pene afişează poziţii din ce în ce mai diver­gente cu privire la evoluţia în con­tinuare a dobânzilor din zona euro, unii pledând pentru prudenţă, în timp ce Isabel Schnabel, membră a con­siliului executiv al băncii, insistă că nu e momentul pentru a declara victoria împotriva inflaţiei, scrie Bloomberg.

Cu o scumpire a creditului deja creionată pentru şedinţa din 27 iulie, economistul-şef al BCE Philip Lane şi guvernatorii băncilor slovacă şi lituaniană au declarat că nu există nicio urgenţă în a stabili de pe acum ce se va întâmpla la şedinţa din septembrie şi pe mai departe.

Însă Schnabel a adoptat un ton de în­grijorare cu privire la pers­pectiva le­ga­tă de inflaţie. În comen­tarii simi­lare cu ale altor colegi care au sugerat ne­c­e­sitatea probabilă a unei majorări a do­bânzilor în septembrie, aceasta a de­clarat că oficialii ar trebui să „gre­şeas­că prin a face prea mult decât prea puţin“.

Dezbaterile din ce în ce mai aprinse care urmează majorării recente a dobânzilor cu un sfert de punct arată cum oficialii BCE se apropie de pauza tradiţională din vară prinşi în dezacorduri cu privire la riscurile legate de inflaţie.

Comentariile lui Lane, campion al abor­dării bazate pe date a BCE cu pri­vire la dobânzi, contrastează consi­de­rabil cu poziţia lui Schnabel, con­cen­trată pe pericolul persistenţei inflaţiei.

Yannis Stournaras, membru al consiliului guvernator al BCE, a declarat că majorările de dobânzi s-ar putea încheia în acest an, însă a avertizat că acestea nu trebuie să provoace un declin economic.

„Este important să avem grijă cu următorii paşi, care ar trebui să fie graduali şi moderaţi. Ar trebui să restrângem inflaţia asigurând în acelaşi timp stabilitatea financiară şi evitând împingerea economiei în recesiune“.

Ministrul italian al economiei Giancarlo Giorgetti a avertizat la rândul său că majorările de dobânzi ale BCE menite să stăvilească inflaţia vor apăsa asupra creşterii economice, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, Luis de Guindos, vicepreşedinte al BCE, a declarat că inflaţia se va modera cu siguranţă, însă diminuarea inflaţiei de bază s-ar putea să nu fie la fel de pronunţată, notează Bloomberg.

Marile bănci de investiţii ale lumii şi-au majorat estimările privind vârful dobânzilor din zona euro la 4% în septembrie după ce BCE a scumpit creditul şi a indicat noi majorări, relatează Reuters.

Anterior, JPMorgan, Goldman Sachs, BNP Paribas, Unicredit şi RBC Capital Markets se aşteptaseră ca vârful să se situeze la 3,75%.

Goldman Sachs şi Unicredit au indicat că nu se aşteaptă la nicio reducere de dobânzi până către sfârşitul anului viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO