Business Internaţional

Dolarii americani câştigă teren în faţa lirei turceşti pe fondul crizei din Turcia, generată de conflictul cu SUA

Dolarii americani câştigă teren în faţa lirei...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

15.08.2018, 16:00 229

Dolarul a crescut, miercuri, la cel mai înalt nivel din ultimele 14 luni, ca urmare a crizei lirei turceşti, care s-a răspândit pe pieţele emergente, alimentând cererea pentru dolarul american ca pe un activ sigur, relatează Reuters.

Semnele că economia Statelor Unite rămâne solidă înaintea creşterii ratei dobânzii aşteptate de Rezerva Federală (Fed) luna viitoare au ajutat dolarul să depăşească recent alte valute. De asemenea, un factor de influenţă pentru întărirea dolarului ar putea fi lira turcească, a cărei depreciere a afectat moneda europeană din cauza expunerii băncilor europene în Turcia, determinând o cerere crescută a valutei americane, dar şi a altor valute, cum ar fi francul elveţian şi yenul japonez.

Potrivit Reuters, indicele dolarului care urmăreşte evoluţia monedei faţă de şase valute a crescut pentru prima dată de la sfârşitul lunii iunie 2017 peste 96,9 de puncte.

„Cursul dolarului SUA continuă pe o cale ascendentă (...) Aceasta oferă un sprijin fundamental dolarului pe termen mediu”, a declarat Sunil Krishnan, managerul fondurilor multi-active ale Aviva Investors.

Turcia a anunţat mercuri că a dublat taxele vamale pentru unele importuri din Statele Unite, inclusiv alcool, automobile şi tutun, ca măsuri de retorsiune faţă de mişcările din SUA, iar lira încearcă în continuare să îşi revină. Aceasta şi-a pierdut mai mult de 40% din valoare faţă de dolar în 2018, afectată de preocupările preşedintelui Tayyip Erdogan privind dobânzile mai scăzute şi legăturile sale cu Statele Unite.

Sancţiunile impuse de Statele Unite au dus la devalorizarea lirei turceşti cu mai mult de 20%.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Statele Unite că au declanşat „război economic” împotriva Turciei, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat la finele săptămânii trecute că a autorizat impunerea de taxe vamale mai mari pentru aluminiul şi oţelul provenite din Turcia, în contextul tensiunilor dintre cele două ţări.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia sunt tensionate din cauza situaţiei pastorului american Andrew Brunson, cât şi din cauza diferenţelor de opinie în ceea ce priveşte situaţia din Siria. Andrew Brunson a fost arestat în ancheta privind tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia în iulie 2016, acesta fiind acuzat că ar avea legături cu mişcarea clericului musulman Fethullah Gulen şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţii considerate drept teroriste de Ankara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO