Business Internaţional

Donald Trump şi Angela Merkel au discutat despre NATO şi comerţ; Trump: Imigraţia este privilegiu, nu un drept

Donald Trump şi Angela Merkel au discutat despre NATO...

Autor: Mihai Draghici

17.03.2017, 20:33 621

"Imigraţia este un privilegiu, nu un drept; siguranţa cetăţenilor trebuie să fie prioritatea", a declarat Donald Trump în conferinţa de presă organizată alături de Angela Merkel la Casa Albă.

Donald Trump i-a mulţumit Angelei Merkel pentru eforturile comune ale Germaniei şi Franţei de găsire a unei soluţii politice la conflictul est-ucrainean.

Donald Trump a subliniat că a avut discuţii fructuoase cu Angela Merkel pe diverse teme de interes bilateral, inclusiv în privinţa creării de locuri de muncă şi contribuţiilor la bugetul Alianţei Nord-Atlantice.

Donald Trump a reluat tema contribuţiilor proporţionale la bugetul Alianţei Nord-Atlantice, remarcând că există multe ţări care datorează "sume vaste" la bugetul NATO.

"Aceste naţiuni trebuie să plătească ceea ce datorează", a insistat Trump, potrivit CNN. Germania nu a atins încă nivelul unui buget al apărării de 2% din PIB.

"I-am reiterat cancelarului Merkel susţinerea mea puternică pentru NATO, precum şi necesitatea ca aliaţii NATO să achite propriile contribuţii, în mod corect, în materie de apărare", a subliniat Trump.

Preşedintele SUA a exprimat convingerea că relaţiile comerciale cu Germania vor fi foarte bune.

Răspunzând întrebării unui jurnalist german despre tendinţele protecţioniste, Trump a precizat: "Nu sunt izolaţionist, sunt favorabil comerţului liber, dar şi comerţului corect".

La rândul său, Angela Merkel a pledat pentru reluarea negocierilor între Uniunea Europeană şi Statele Unite pe tema Tratatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP). De asemenea, cancelarul german s-a declarat favorabil îmbunătăţirii relaţiilor cu Rusia, cu condiţia soluţionării crizei ucrainene, şi continuării misiunilor internaţionale de stabilizare a Afganistanului. În plus, Angela Merkel i-a cerut liderului de la Casa Albă să facă eforturi suplimentare pentru ajutarea refugiaţilor.

Referindu-se la recentele tensiuni cu Donald Trump, Angela Merkel a precizat: "Întotdeauna este mult mai bine să discutăm unul cu celălalt decât unul despre altul".

"Am avut o conversaţie în care am încercat să abordăm şi zonele în care avem dezacorduri, dar am încercat să ajungem la acorduri, să găsim compromisuri bune pentru ambele părţi", a declarat Merkel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO