Business Internaţional

Donald Trump vrea soluţionarea conflictului israelo-palestinian cooptând ţări sunnite contra Iranului

Donald Trump vrea soluţionarea conflictului...

Autor: Mihai Draghici

10.02.2017, 18:39 126

Abordarea care se conturează este în cadrul gândit de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, care va vizita Statele Unite săptămâna viitoare. Strategia pare a fi în sensul cooptării susţinerii unor state proponderent sunnite în tentativa de coordonare a regimului şiit din Iran.

Însă oficiali arabi l-au avertizat pe Donald Trump şi pe consilierii prezidenţiali americani că, dacă vor cooperare, Statele Unite nu trebuie să mai susţină acţiuni provocatoare ale Israelului.

Iar Casa Albă pare să ţină cont de aceste sfaturi. Donald Trump a amânat planul de mutare a ambasadei americane în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, pe fondul semnalelor privind riscul unor proteste violente ale palestinienilor. După întrevederea pe care a avut-o săptămâna trecută cu regele Abdullah al Iordaniei, Donald Trump a avertizat în premieră Israelul să nu intensifice activităţile de colonizare.

"Circulă anumite idei interesante despre potenţialul discuţiilor între Statele Unite, Israel şi ţări arabe pe teme de securitate regională în care problema israelo-palestiniană ar juca un rol semnificativ", a declarat Robert Satloff, directorul executiv al Institutului pentru Politicile Orientului Apropiat (Institute for Near East Policy), cu sediul la Washington.

Ideea cooptării statelor arabe pentru obţinerea unui acord între Israel şi Autoritatea Palestiniană nu este nouă, ea fiind aplicată şi de Administraţia George H. W. Bush.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO