Business Internaţional

Draghi în Parlamentul European: Nu şantajăm Grecia

Draghi în Parlamentul European: Nu şantajăm Grecia

Autor: Anca Dumitrescu

23.03.2015, 19:41 384

Draghi a fost audiat luni în Comitetul pentru afaceri economice şi monetare al Parlamentului European, iar Matias a sugerat că banca centrală pune la pământ Grecia, relatează MarketWatch.

Şeful BCE a respins însă că BCE ar avea un comportament incorect faţă de statul elen.

"Daţi-mi voie să nu fiu de acord. Dacă şantajăm Grecia? Este prea mult spus. BCE are o expunere de 104 miliarde de euro faţă de Grecia. Suma reprezintă 65% din PIB-ul Greciei şi cea mai mare expunere din zona euro", a spus Draghi.

Ulterior, Draghi a precizat că expunerea BCE la Grecia a crescut de peste două ori, de la 50 de miliarde de euro în decembrie.

Între întrebările adresare de europarlamentari s-au mai aflat dificultăţile de finanţare ale Greciei şi dacă banca centrală are dreptul să anuleze facilitatea care permitea băncilor elene să folosească obligaţiuni cu rating în categoria junk, nerecomandată investiţiilor, drept garanţii pentru împrumuturi.

"BCE este o instituţie guvernată prin reguli. Nu creăm reguli pentru Grecia şi pentru nimeni altcineva. Pur şi simplu respectăm regulile existente. Suntem gata să reintroducem facilitatea de îndată ce vor fi respectate condiţiile", a spus Draghi.

Grecia se află sub presiunea de a încheia un acord cu creditorii internaţionali în privinţa programului de reforme, care reprezintă o precondiţie pentru deblocarea următoarei tranşe de sprijin financiar.

Înainte de o întâlnire crucială la Berlin cu cancelarul Angela Merkel, premierul Alexis Tsipras a avertizat că este imposibil ca Grecia să îşi plătească datoriile scadente în următoarele câteva săptămâni, în lipsa unui ajutor pe termen scurt din partea UE, a relatat Financial Times.

Liderii eleni au convenit cu creditorii instituţionali, în februarie, prelungirea actualului program de susţinere, dar cele două părţi nu reuşesc să se îţeleagă în privinţa măsurilor de reformă necesare. Guvernul elen vrea atenuarea reformelor, în timp ce Germania susţine că Grecia trebuie să respecte măsurile deja convenite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO