Business Internaţional

Drama politică din Italia s-a transformat în cele mai severe turbulenţe financiare europene după criza grecească şi riscă să devină o nouă criză a euro

Drama politică din Italia s-a transformat în cele mai...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.05.2018, 21:14 1531
Drama politică din Italia creează pe pieţele euro­pene cele mai in­tense turbulenţe de după criza grecească şi riscă să devină o nouă criză a euro. Băn­cile italiene, care deţin o mare parte din datoriile guvernului de la Roma, sunt în linia întâi sub tirul inves­titorilor.

După alegerile italiene din martie, inves­titorii s-au temut că la putere în Italia, una dintre cele mai mari eco­no­mii din zona euro, va ajunge o coaliţie de partide populiste care printr-un pro­gram de cheltuieli pentru pensii şi să­raci şi de reduceri de taxe de 100 de mi­liarde de euro va destabiliza bu­ge­tul ţării. Acestea în condiţiile în care Ita­lia are o datorie guvernamentală enormă, de 2.300 de miliarde de euro, echi­va­lentul a 132% din PIB - cel mai ri­dicat nivel din UE după cel al Gre­ciei.

Acum, după ce preşedintele Sergio Mattarella a respins guvernul propus de populişti, în care figura un mi­nistru al economiei eurosceptic, teama este că noile alegeri se vor trans­forma într-un referendum pri­vind rămânerea Italiei în zona euro. 

Ieri, marile burse europene, de la Milano şi Paris la Frankfurt şi Londra, evo­luau în scădere, în timp ce euro se de­precia în raport cu dolarul. Costurile de finanţare ale Italiei şi Spaniei creşteau, după cum au arătat yieldurile obligaţiunilor guverna­men­tale ale celor două ţări.

Formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele şi partidul radical de dreapta Liga, care au majoritatea în parlament, au anunţat că vor bloca un nou guvern format de fostul oficial al FMI Carlo Cottarelli, numit ca premier interimar de preşedintele Mattarella. Dacă noul premier pierde votul de încredere, urmează curând alegeri.

Astfel de turbulenţe politice nu sunt ceva nou pentru Italia, o ţară cu  o scenă politică instabilă. Italia a avut 64 de guverne după cel de-al Doilea Război Mondial, notează BBC. Nou­tatea constă în faptul că populiştii au câş­tigat mandatul popular pentru guver­nare. Cottarelli spune că dacă guver­nul său nu supravieţuieşte votu­lui de încredere vor urma noi alegeri după august sau la începutul anului viitor.

Viitorul vot „va fi un referendum pri­vind Europa, euro şi modelul consti­tuţional italian“, apreciază ana­lis­tul politic Francesco Verderami, a cărui opinie a fost preluată de Corriere della Sera. Unii italieni suspectează deja un complot al UE după cele întâmplate în 2011. Atunci, Italia era pusă la zid pe pieţele internaţionale şi risca să intre în default pe măsură ce yieldurile obligaţiunilor suverane creşteau. Guvernul condus de Silvio Berlusconi a fost dat jos de la putere, iar Berlusconi a fost înlocuit cu fostul comisar european Mario Monti.

Luni, Matteo Salvini, liderul Ligii, a spus că nu are rost ca Italia să rămână în UE dacă regulile nu se schimbă. El descrisese deja viitoarele alegeri ca un mod în care alegătorii îşi pot arăta sprijinul pentru ideea ieşirii Italiei din zona euro.

„Nu vor fi alegeri. Va fi un referendum între Italia şi cei din afară care vor ca noi să fim o naţiune obedientă, sclavă şi îngenuncheată“, a spus Salvini, după cum scrie The Wall Street Journal.

Politicianul a spus şi cine sunt ina­micii Italiei. „Astăzi, Italia nu este li­be­ră. Este ocupată financiar de nemţi, fran­cezi şi eurocraţi“. În februarie, Sal­vini a criticat euro, spunând că mo­neda este „o greşeală pen­tru econo­mia noastră. Nu avem euro în buzu­na­rele noastre. Avem mărci germane că­rora ei le zic euro“.

Preşedintele Mattarella a explicat că majorarea yieldurilor obligaţiunilor italiene, zi de zi, înseamnă creşterea dato­riei publice şi reducerea chel­tuie­lilor guvernului cu programele so­ciale. De asemenea, scăderile zilnice de pe bursa de acţiuni se traduc prin arderea re­surselor industriilor şi inves­titorilor. „Toate acestea cresc riscurile pentru ce­tăţenii şi familiile italiene.“

Agenţia de rating Moody's a avertizat că ar putea tăia ratingul datoriilor italiene, deja cu doar două trepte peste categoria „junk“. O retrogradare va face mai costisitor pentru guvern să se împrumute. Potrivit Goldman Sachs, BCE deţine 20% din obligaţiunile italiene. Investitorii străini deţin 37%. Datoriile Italiei reprezintă 23% din datoriile zonei euro.

Companiile germane au reacţionat la situaţia de pe scena politică italiană. Asociaţia camerelor germane pentru industrie şi comerţ DIHK a explicat că este mai liniştită acum că euroscepticii nu vor mai prelua puterea în Italia. scrie Reuters.

Volker Treier, director la DIHK, a spus că decizia partidelor populiste de a nu mai încerca să formeze un guvern înseamnă că „acordul lor de coaliţie prohibitiv de scump“ a căzut, pentru moment.

Întrebată dacă este îngrijorată de situaţia din Italia, cancelara germană Angela Merkel a răspuns: „Când au fost alegeri în Grecia şi Alexis Tsipras a fost făcut şeful guvernului, au fost multe întrebări evidente. Am discutat între noi multe, multe nopţi, şi împreună am ajuns la un rezultat. Trebuie să facem la fel deoarece Italia este un membru inportant al UE.“

Înrăutăţirea crizei italiene a amplificat temerile că turbulenţele din Italia vor pătrunde pe pieţele altor state. Spania, o ţară care în criza datoriilor suverane a avut nevoie de un bailout internaţional pentru băncile sale, este în special vulnerabilă. Premierul Mariano Rajoy va înfrunta săptămâna aceasta un vot de încredere. Rajoy este adus în această poziţie de multiple condamnări pentru corupţie suferite de oameni care au legătură cu partidul său. Vestea votului de neîncredere a împins costurile de finanţare ale Spaniei la maximul ultimilor doi ani şi jumătate. 

Îngrijorările privind viitorul UE a dus indicele Sentix al perspectivelor de destrămare a zonei euro la cel mai ridicat nivel de după aprilie 2017, când în Franţa extremista Marine Le Pen se lupta pentru preşedinţie.

Turbulenţele de pe pieţe au un impact major asupra acţiunilor băncilor italiene, care ieri au tras în jos indicii financiari bursieri europeni. Acţiunile Banca Monte dei Paschi di Siena s-au prăbuşit cu aproape 8%. Şapte din opt acţiuni cu cele mai slabe evoluţii din Bloomberg Europe Banks Index au fost ale unor bănci italiene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO