Business Internaţional

După un an pierdut, Germania începe 2024 cu proteste violente care-i blochează funcţionarea, riscă să se radicalizeze şi-i sperie pe politicieni

După un an pierdut, Germania începe 2024 cu proteste...

Autor: Catalina Apostoiu

09.01.2024, 00:05 509

Slăbită de criza energetică şi infrastructura deficitară, lovită de un declin continuu al cererii la nivel mondial şi rămasă în urmă în cursa pentru dominaţie în sectorul maşi­nilor electrice, Germania s-a aflat probabil în recesiune în 2023, în­cheind anul cu o decizie şoc a curţii constituţionale federale care a sub­minat întreaga strategie a Berlinului pentru finanţarea bugetului, scrie Bloomberg.

Exporturile germane au avansat peste aşteptări în noiembrie, însă creşterea reprezintă o îmbunătăţire tehnică mai degrabă decât o redre­sare substanţială, atrage atenţia Carsten Brzeski, analist la ING. Tem­perarea cererii globale dublată de războiul din Gaza şi tensiunile din Canalul Suez înrăutăţesc problemele structurale ale Germaniei, a declarat acesta pentru Reuters.

Tot în noiembrie, comenzile fa­bri­cilor germane au crescut sub aş­tep­tări, un semn descurajator pentru cea mai mare economie europeană care se bazează pe baza sa manufac­turieră pentru a-şi restarta creşterea, notează Bloomberg.

În aceste condiţii, dublate de pro­testele violente ale fermierilor şi ame­ninţări cu greva din diverse sectoare, cum ar fi cel al transportului feroviar şi sănătăţii, puţini econo­mişti întrevăd şanse reale de revigorare a economiei germane.

Fermierii germani au lansat am­­ple proteste la începutul acestei săp­tămâni, aceştia fiind nemulţumiţi de planurile guvernului de reducere trep­tată a subvenţiilor agricole, relatează Deutsche Welle.

Fermierii promit să blocheze rute majore de trafic şi logistice timp de o săptămână, susţinând că redu­ce­rea subvenţiilor pentru motorină şi scu­tirilor de taxe pentru vehicule agri­cole ca parte a unui plan de dimi­nua­re a susţinerii pentru sectorul agricol cu 900 milioane de euro le a­meninţă subzistenţa şi afectează com­petitivi­tatea agriculturii germane.

Protestele coincid cu o grevă lansată de sindicatul conductorilor de tren GDL care va avea loc în a doua parte a săptămânii. Şoferii de camion, cât şi unii medici specialişti ameninţă de asemenea cu greva. Protestele şi ameninţările cu grevă evidenţiază nemulţumirea în creştere şi tensiunile politice legate de reducerile de cheltuieli pe care liderii coaliţiei cancelarului Olaf Scholz le-au propus în contextul crizei bugetare a ţării.

Liderii germani şi-au exprimat la finalul săptămânii trecute îngrijorarea că dezbaterea politică de pe plan local devine periculos radicalizată după ce o mulţime de fermieri protestatari l-au împiedicat pe vicecancelarul Robert Habeck să părăsească un feribot şi au încercat să ia vasul cu asalt, potrivit Reuters.

Livrările de carburanţi în anumite zone din sudul Germaniei au fost de asemenea perturbate de acţiunile de blocare a drumurilor şi autostrăzilor lansate de fermierii protestatari, scrie Bloomberg.

Trecerile de la graniţa cu Cehia au fost de asemenea blocate, conform brnodaily.com.

Considerată multă vreme motorul Europei, Germania se confruntă cu o combinaţie de probleme structurale pe termen scurt, dar şi mai profunde care, dublate de un guvern divizat şi se pare inefficient, îi determină pe economişti să o catalogheze drept „bolnavul Europei“, scrie The Guardian.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO