Business Internaţional

Economia americană a adăugat 200.000 de noi locuri de muncă în ianuarie 2018

Economia americană a adăugat 200.000 de noi locuri de...

Autor: Dragoş Dinu, Alexandra Cepăreanu

11.02.2018, 22:00 106

Compania ADP, care se ocupă cu procesarea salariilor, a publicat miercuri un raport în care anunţă că în luna ianuarie a anului în curs au fost adăugate 234.000 de locuri de muncă în sectorul privat din America, în scădere de la 250.000 de locuri de muncă în luna decembrie 2017, relatează Foxbusiness.

În ciuda creşterii masive a locurilor de muncă, rata şomajului a rămas constantă la 4,1% şi rata de participare a forţei de muncă a rămas la 62,7% pentru a patra lună consecutiv, în timp ce încasările medii pe oră au înregistrat o creştere de 2,9%. 

Aflat la prima sa vizită oficială în cadrul conferinţei Starea Naţiunii, preşedintele Donald Trump s-a axat în mare parte pe starea economiei în contextul revizuirii impozitului din domeniul afacerilor, pe care l-a semnat la sfârşitul lunii decembrie.

Potrivit unui sondaj realizat de Universitatea Monmouth, deşi opinia publică rămâne împărţită cu privire la planul reformei fiscale -44% aprobă şi 44% dezaprobă- s-a înregistrat o creştere semnificativă a spijinului public din luna decembrie, când 26% aprobau şi 47% dezaprobau proiectul e lege.

Un comunicat de presă din partea Casei Albe anunţă că majoritatea americanilor sunt mulţumiţi de actuala stare a economiei şi de optimizarea consumului din luna ianuarie.

Mai mult, peste 200 de companii au oferit bonusuri şi au ridicat nivelul salariului minim sau au crescut contribuţiile la conturile de pensionare ale angajaţilor. Aceste creşteri ar putea împinge Rezerva Federală a Americii să accelereze majorarea ratei dobânzii, pentru a preveni creşterea potenţială a inflaţiei şi, la rândul ei, să încetinească economia şi trimiterea stocurilor.

Wall Street se confruntă deja cu o săptămână tumultoasă, cu indicele bursier S&P 500 în scădere pentru prima dată în cinci ani. În plus, indicele Dow Jones a înregistrat o creştere de 0,14%, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 0,35%.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO