Business Internaţional

Economia americană pare îngheţată în timp, dar sub crustă apa se încălzeşte. „Adăugăm 180.000 de locuri de muncă pe lună. Temerea este că dacă merge tot aşa, şomajul va scădea la sub 4%.“

Consumul este principalul motor al economiei americane şi de aceea încrederea populaţiei este importantă pentru perspectivele de creştere.

Consumul este principalul motor al economiei americane şi de aceea încrederea populaţiei este importantă pentru perspectivele de creştere.

Autor: Catalina Apostoiu

30.05.2017, 00:06 872

Un nou preşedinte pro-business, preţuri record la acţiuni şi cel mai ridicat nivel al încrederii consumatorilor din ultimii ani indică faptul că multe s-au schimbat în cea mai mare economie a lumii în acest an. Cu o excepţie: rata de creştere încă modestă, scrie MarketWatch.

Chiar şi o accelerare a PIB-ului în primăvară la 3% de la 1,2% în primul trimestru, pe fondul lunii mai ceva mai bună din perspectiva creşterii ocupării forţei de muncă nu vor modifica situaţia de ansamblu.

SUA avansează în continuare cu ritmul anual de aproximativ 2% care persistă de când revenirea s-a instalat, în urmă cu opt ani, un ritm cu mult sub me­dia istorică de 3,3%. Preşedintele Trump a promis să readucă vremurile bune, însă progresul în acest sens este deocam­dată redus.

Şi totuşi, la o privire mai atentă, economia americană este într-o formă mai bună decât era cu un an în urmă.

Spre exemplu, economiştii chestionaţi de MarketWatch esti­mează că Statele Unite au câştigat aproape 200.000 de noi locuri de muncă în mai. Prin contrast, angajările au încetinit dramatic la mijlocul anului 2016, suficient pentru ca banca centrală americană să se abţină de la a majora dobânzile.

O altă diferenţă notabilă: companiile şi-au crescut investiţiile. Acestea ar putea fi dispuse să dea drumul şi mai mult investiţiilor dacă Washingtonul se va ţine de promisiuni.

Totuşi, aproape de mijlocul anului 2017, astfel de speranţe încep să pălească. Deşi pieţele de acţiuni ating în continuare maxime record, încrederea consumatorilor s-a îndepărtat de maximele pe mai mulţi ani înregistrate anterior, iar companiile îşi temperează la rândul lor aşteptările.

Cu alte cuvinte, este posibil ca economia să nu se bucure de mari beneficii de pe urma a ceea ce se întâmplă în Washington până în 2018, şi poate nici atunci.

Totuşi, deşi economia nu galopează, aceasta va avansa suficient de rapid pentru a readuce mai mulţi americani pe piaţa muncii, a reduce un şomaj deja scăzut de 4,4% şi genera poate cele mai mari creşteri salariale dintr-un deceniu sau mai mult. Firmele vor fi nevoite să crească salariile pe fondul unui deficit în creştere de muncitori calificaţi.

Iar Fed va majora aproape cu siguranţă dobânzile în scurt timp pentru a determina costul finanţării pentru consumatori şi companii.

Preşedintele Fed din San Francisco John C. Williams consideră că economia americană performează bine şi că nu are nevoie de un pachet de măsuri fiscale, potrivit CNBC. Acesta a atras în acelaşi timp atenţia asupra nesigu­ranţei legate de forma pe care ar putea-o lua politicile fiscale ale admi­nistraţiei Trump.

Williams a indicat patru politici majore care ar putea avea un impact dramatic asupra perspectivelor economice din SUA, pe termen scurt şi lung: reformele fiscale, serviciile de sănătate, imigraţia şi comerţul, incluzând rene­gocierea NAFTA.

Acesta a adăugat că întrevede un impact pozitiv al reducerilor de taxe, însă a lansat de asemenea o avertizare. „Cred că o mulţime de oameni, poate investitorii de pe bursă şi alţii, au privit numai elementele pozitive şi au cam ignorat cum se vor finanţa acestea şi elementele negative. Cred că ar putea exista un optimism oarecum excesiv în SUA legat de cum vor afecta acestea economia.“ Williams a indicat de asemenea mai multe scenarii negative, în special în cazul în care cheltuielile ar fi reduse drastic pe termen scurt.

Williams a reiterat că crede că un total de trei majorări de dobânzi de către Fed în acest an, incluzând-o pe cea din martie, ar reprezenta calea corectă.

„Şomajul este la 4%. Adăugăm 180.000 de locuri de muncă pe lună. Temerea mea este că dacă o vom ţine tot aşa, în câţiva ani şomajul va scădea la sub 4% şi se vor acumula presiuni inflaţioniste“, a declarat oficialul Fed.

Chiar şi cu majoări de dobânzi şi normalizarea bilanţului Fed, Williams se aşteaptă la o rată de creştere de uşor sub 2%.

Pe termen mai lung, Williams a indicat şi alte provocări pentru economia americană.

„Personal cred că cele mai mari provocări pentru SUA sunt pe termen mai lung.

Acestea sunt legate de faptul că creşterea productivităţii este foarte lentă, avem un deficit în ceea ce priveşte infrastructura“.

„Avem o mulţime de provocări pe termen mai lung, legate de nevoia de investiţii mai mari în educaţie, pregătire profesională, infrastructură, cercetare şi dezvoltare, toate lucrurile care împing o economie în sus pe termen mai lung“.

Williams s-a declarat de asemenea îngrijorat de îndepărtarea de globalizare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO