Business Internaţional

Economia europeana isi va reveni abia la anul daca are noroc

08.09.2008, 19:37 14

Comisarul european pentru politici monetare, Joaquin Almunia a declarat ca economia zonei euro isi va reveni abia in 2009, dupa incetinirea cresterii economice din al doilea si al treilea trimestru al acestui an, scrie Bloomberg.
Cresterea economica isi va reveni "la inceputul anului viitor", a spus Almunia. "In orice caz, previziunile sunt inconjurate de incertitudini", iar Europa se confrunta cu "o incetinire serioasa" a cresterii economice, a mai declarat comisarul european.
Economia Europei a scazut cu 0,2% in al doilea trimestru si s-ar putea sa nu isi revina nici in al treilea trimestru, avand in vedere ca exporturile stagneaza, iar consumul populatiei s-a redus. Cu toate acestea, scaderea brusca cu 27% a pretului petrolului fata de recordul inregistrat pe 11 iulie, cand un baril era vandut la pretul de 147,27 dolari (103,22 euro), ofera companiilor un moment de respiro in contextul in care si declinul euro ii ajuta pe exportatorii europeni.
"Ne aflam intr-o pozitie mai buna pentru a face fata situatiei decat am fi fost acum trei sau patru ani", a spus Almunia, referindu-se la imbunatatirea politicilor fiscale din intreaga Europa.
Ministrul de finante luxemburghez Jean-Claude Juncker a declarat saptamana trecuta ca situatia din zona euro "nu este buna deloc" si ca Uniunea Europeana va fi nevoita sa revizuiasca negativ previziunile de crestere economica.
Previziunile Comisiei Europene cu privire la cresterea PIB-ului UE pe 2008 vor fi reduse pana la 1% fata de previziunile anterioare, care estimau o crestere de 1,7%.
Almunia a cerut guvernelor europene sa lucreze impreuna "pentru a evita o spirala inflationista" si a adaugat ca reducerea preturilor la carburanti nu va afecta pozitiv inflatia pe termen scurt. Comisarul a precizat insa ca aceasta reducere a preturilor va amortiza presiunile inflationiste pe termen mediu.
Din cauza perspectivelor economice sumbre actiunile europene au inregistrat cel mai rapid declin saptamanal din ultimii cinci ani.
Investitorii se tem ca incetinirea cresterii economice va reduce castigurile producatorilor, in timp ce bancile se vor confrunta cu costuri ridicate deoarece Banca Centrala Europeana si-a inasprit conditiile de creditare.
Actiunile Royal Dutch Shell, cea mai mare companie petroliera din Europa, si cele ale BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, s-au depreciat dupa ce pretul petrolului si cel al metalelor au scazut. Barclays, a treia banca din Marea Britanie, a condus declinul institutiilor financiar-bancare pe bursele europene in urma restrictiilor impuse de BCE.
Titlurile Nokia au scazut cu 17% in urma anuntului conform caruia cel mai mare producator de telefonie mobila din lume isi va reduce cota de piata in al treilea trimestru.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut saptamana trecuta 5,6 procente, ajungand la 272,24 puncte. Indicele a pierdut 25% din valoare in 2008 pe fondul temerilor legate de inflatie si de efectele pe care le-ar putea avea pierderile de peste 500 de miliarde de dolari (350,4 miliarde de euro) cauzate de criza creditelor asupra profiturilor companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO