Business Internaţional

Economia germana va creste cu 3-4% in trimestrul doi

02.06.2010, 23:07 10

Economia germana pare sa prinda viteza, in ciuda temerilor increstere ca problemele fiscale ale tarilor de la periferia zoneieuro ar putea submina redresarea Europei, scrie The Wall StreetJournal.

PIB-ul Germaniei, motorul economiei europene, ar putea avansa cu3-4% in acest trimestru, spun economistii, o estimare sustinuta deo serie de rapoarte solide privitoare la rata ocuparii fortei demunca, cheltuielile consumatorilor si productie publicaterecent.

Ratele scazute ale dobanzii si deprecierea euro au impulsionatinvestitiile si economia bazata pe exporturi a Germaniei.

Redresarea ar putea avea totusi de suferit, avertizeazaanalistii. Criza din Europa ar putea afecta cresterea tarii dacabancile germane vor suferi pierderi masive si vor fi incapabile sacrediteze industria si gospodariile.

Totusi, desi publicul german s-a opus vehement salvarii Greciei,iar banca centrala a tarii este in conflict direct cu decizia BCEde a achizitiona titluri cu probleme din Grecia si alte tari,acesta are putine motive sa se planga.

Rata somajului din Germania s-a redus cu 45.000 de persoane inmai, mai mult de dublul declinului asteptat de economisti, ratascazand la 7,7%, cel mai redus nivel din decembrie 2008. Ritmul decrestere a sectorului german al productiei a incetinit in mai, darsectorul continua sa aiba o crestere solida.

"Perspectivele pe termen scurt sunt foarte favorabile" pentruGermania, declara Alexander Koch, economist in cadrul UniCreditGroup. El considera ca economia germana ar putea avansa cu o rataanuala de 4% in acest trimestru. JPMorgan Chase se asteapta caPIB-ul german sa urce cu 3% in acest trimestru.

Numarul total al somerilor germani a scazut la 3,24 milioaneluna trecuta. La un moment dat exista temerea ca numarul somerilorva depasi 4 sau chiar 5 milioane. Rezultatul bun de pe piata munciise datoreaza in parte programului Kurzarbeit, programul redus demunca subventionat de guvern, extins in timpul recenteirecesiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO