Business Internaţional

Economia Greciei a crescut cu 0,9% în trimestrul al doilea

Economia Greciei a crescut cu 0,9% în trimestrul al doilea

Autor: Anca Dumitrescu

28.08.2015, 15:36 190

Faţă de anul anterior, economia elenă a avansat cu 1,6%, cu 0,2 puncte procentuale peste prima estimare.

Creşterea neaşteptat de mare a fost alimentată de începutul în forţă al sezonului turistic, dar efectul pozitiv va fi de scurtă durată, din cauza introducerii controlului capitalului în luna iulie, care este în continuare în vigoare.

Măsurile de control al capitalului vor influenţa negativ datele economice în al doilea semestru al anului. Autorităţile elene şi creditorii internaţionali anticipează că economia se va contracta cu 2,3% în acest an, după ce anul trecut a ieşit din recesiunea de şase ani, cu o creştere de 0,8%.

Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro au aprobat, acum o săptămână, noul plan de asistenţă financiară destinat Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO