Business Internaţional

Economia subterana inghite un sfert din PIB-ul elen

Economia subterana inghite un sfert din PIB-ul elen
10.02.2010, 23:05 60

Grecia are, in aparenta, o alternativa simpla pentru a echilibradeficitul bugetar care a zguduit din temelii pietele financiare:reducerea evaziunii fiscale, scrie The Wall Street Journal.

Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor costa bugetul destat circa 15 mld. euro anual, suma ce ar putea compensa o mareparte din gaura bugetara.

Impedimentul major este insa faptul ca evaziunea fiscala esteextrem de dificil de eradicat in aceasta tara.

In incercarea de a solutiona problemele din ultima perioada,guvernul de la Atena a anuntat noi masuri de austeritate, daracestea nu sunt de ajuns pentru a acoperi cel mai mare deficitbugetar din Europa.

Grecii ar putea insa face rost de mai multi bani la buget dacareusesc sa scoata la lumina o parte din economia subterana, care areprezentat in 2007 circa 25% din Produsul Intern Brut (PIB),potrivit lui Friedrich Schneider, profesor la UniversitateaJohannes Kepler din Linz, Austria.

Economiile paralele din Spania, Portugalia si Italia auconstituit aproape o cincime din PIB, in timp ce in Franta siStatele Unite, cifrele sunt mult mai mici, de 11,8%, respectiv7,2%, a spus Schneider.

In incercarea de a explica rata ridicata de evaziune fiscala dinanumite state, profesorul austriac a aratat ca tari precum Spania,Portugalia si Grecia au beneficiat de un sistem democrat permanentabia incepand cu anii '70, iar oamenii nu sunt inca obisnuiti cu unguvern care sa le reprezinte interesele.

"In aceste tari, ceea ce conteaza este familia. Exista un simtmai scazut de responsabilitate fata de autoritatile statului.Evaziunea fiscala este un subiect despre care poti vorbi in modliber si chiar cu mandrie in aceste tari", a spus Alberto Alesina,profesor de economie politica in cadrul Universitatii Harvard.

Scandalurile privind faptele de evaziune fiscala apar din ce ince mai des in atentia publicului. La jumatatea lunii decembrie, unoficial al Fiscului grec a fost arestat sub suspiciunea de a fiacceptat 1.000 de euro de la un patron pentru a nu impune o amendade 3.000 de euro asupra firmei acestuia.

Totodata, peste jumatate din cei 150 de medici care lucreazaintr-unul din cartierele exclusiviste din Atena au declarat caveniturile lor anuale se situeaza sub 30.000 de euro, in timp ce 30dintre acestia au spus ca au salarii sub 10.000 de euro. "Nu esteposibil ca un contribuabil sa declare venituri de 15.000 de euro siin acelasi timp sa detina o vila, o masina scumpa, o ambarcatiunede agrement si sa-si trimita copiii la scoli private", a declaratPapaconstantinou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO