Business Internaţional

Economiştii trag un semnal de alarmă: dominaţia marilor companii americane sporeşte inegalitatea de venituri

Economiştii trag un semnal de alarmă: dominaţia...

Autor: Catalina Apostoiu

16.08.2018, 00:04 1383

Cele mai mari companii americane aca­parează un procent din ce în ce mai mare din venituri la nivelul celor mai im­por­tante sectoare, în timp ce mun­citorii nu au parte decât de creşteri sa­la­riale neînsemnate, iscând întrebarea dacă nu este necesară o reacţie la nivel de politică publică, scrie Financial Times.

Aşa-numitele companii superstaruri devin din ce în ce mai puternice, ceea ce le permite unora dintre acestea să crească adaosurile la unele produse şi servicii.

Pe măsură ce do­mina­ţia acestor busi­nessuri extrem de pro­fitabile creşte, munci­torii au parte de o felie din ce în ce mai mică din plăcinta economică, spun unii analişti, fapt ce contribuie la creşterea inegalităţii de venituri.

Din ce în ce mai mulţi economişti sunt de acord că unele sectoare devin dominate de câţiva mari jucători. Un indicator standard al concentrării din sectorul corporate, indicele Herfindahl-Hirschman, a avansat cu 48% din 1996. Gradul de concentrare a crescut în aproximativ 75% din industriile americane în ultimele două decenii, potrivit unor cercetări.

Giganţii americani ai internetului, de exemplu, şi-au clădit poziţii puternice pe pieţele proprii. Google şi Facebook au controlat împreună peste 58% din cheltuielile totale pe publicitatea digitală din SUA anul trecut.

FMI a publicat un studiu în iunie având în centru un indicator al puterii companiilor, măsurând diferenţa dintre preţurile percepute şi costurile de producţie. Aceasta a crescut cu 42% în rândul companiilor listate public din America în perioada 1980-2016, posibil semn al reducerii competiţiei. Trenduri similare sunt vizibile şi în alte ţări.

Un grup de cercetători a descoperit că, pe măsură ce ponderea economică a unui număr restrâns de companii extrem de profitabile şi inovatoare creşte, munci­torii duc acasă din ce în ce mai puţini bani. În acelaşi timp, profi­tabilitatea com­­paniilor a atins maxime record.

Pe măsură ce puterea companiilor profitabile creşte, există riscul ca economia să aibă de suferit. FMI argumen­tează de exemplu că inovaţia şi investiţiile ar putea scădea în cele din urmă după o creştere iniţială puternică în condiţiile în care industriile devin extrem de concentrate, iar marile companii se culcă pe lauri.

Factorii din spatele concentrării în creştere sunt dificil de identificat. Fenomenul poate fi explicat parţial prin faptul că noile tehnologii conferă avantaje companiilor de succes.

Unii politicieni şi analişti spun că politica de reglementare reprezintă de asemenea o parte importantă a fenomenului. Aceştia susţin, de exemplu, că autorităţile au permis prea multe fuziuni şi au făcut prea puţin pentru a superviza mai strict companiile prea puternice.

Unii spun însă că nu este clar dacă intervenţia autorităţilor antitrust ar fi benefică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO