Business Internaţional

Egipt şi proteste sunt cuvinte interzise în China

Autor: Livadariu Andreea

31.01.2011, 23:40 36

Autorităţile chineze au decis blocarea discuţiilor de peinternet privind situaţia din Egipt şi cenzurarea ştirilor desprerevolte, oficialii temându-se ca protestele din ţara nord-africanăsă nu genereze pretenţii pentru reformă şi în China, scrie AFP.

Motoarele de căutare de pe bloguri nu găsesc în China niciunrezultat pentru cuvintele cheie privind protestele, secţiuneadestinată comentariilor de pe majoritatea portalurilor de ştiri dinChina fiind şi ea blocată de aparatul de cenzură al statului.

De asemenea, principalele publicaţii cotidiene nu au dezvăluitfotografii din Egipt, iar jurnalele de ştiri nu au difuzat imaginicu protestele de stradă, însă au prezentat întâlnirile dintreMubarak şi înalţi oficiali.

"Presupun că guvernul a impus drept regulă ca mediul online săfolosească numai preluări de pe Xinhua, agenţia de stat de ştiri.Este procedura standard", a spus Jeremy Goldkorn, editor alsite-ului danwei.org, de asemenea supus cenzurii. "În acest fel, eipot creiona situaţia cum vor, o pot prezenta ca pe ceva negativ orica pe un produs al Occidentului", a mai spus Goldkorn.

China îşi menţine în acest mod controlul asupra mass-mediatradiţională şi online, blocând fiecare informaţie care ar puteaconstitui o provocare la adresa legitimităţii Partidului Comunist.În ultimii ani, liderii chinezi au avut parte de nemulţumiri dinpartea populaţiei cu privire la chestiuni sensibile, cum ar fiabuzuri din partea oficialilor din guvern, poluarea masivă amediului şi noul val de inflaţie.

Nu mai departe de 2008 şi 2009, China a reprimat violentrevoltele etnice din Tibet şi din regiunea autonomă Xinjiang.Totodată, ştirile despre scriitorul disident Liu Xiaobo care acâştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2010 au prezentat doarcontestarea de către guvernul chinez a deciziei luate de comitetulPremiului Nobel

Nenumăratele bloguri din China, care constituie principala formăde exprimare publică, nu au putut oferi nicio ştire legată deEgipt. Sina.com, principalul portal de ştiri cu peste 50 demilioane de utilizatori, nu a găsit niciun rezultat privindrevoltele din ţara nord-africană la căutarea cuvintelor cheie.Sina.com nu este un caz izolat, căutările de pe principaleleportaluri de ştiri returnând o eroare prin care se atenţiona căsubiectul este interzis din cauza unor "legi relevante".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO