Business Internaţional

El Salvador devine prima ţară care interzice extracţia de metale la nivel naţional

El Salvador devine prima ţară care interzice extracţia...

Autor: Catalina Apostoiu

31.03.2017, 00:00 1113

El Salvador, cea mai mică ţară din America Centrală, a devenit prima ţară din lume care interzice extracţia de metale la nivel naţional în urma unei îndelungate dispute cu o compania canadiano-australiană cu privire la un controversat proiect de exploatare a aurului, scrie Financial Times.

Decizia va fi cu siguranţă urmărită îndeaproape de activiştii din alte ţări, într-o regiune în care protestele faţă de proiectele din domeniul mineritului, au dus adesea la pierderea de vieţi omeneşti. Decizia a survenit după ce tribunalul de arbitraj al Băncii Mondiale, Icsid, a respins în luna octombrie a anului trecut un proces iniţiat de Pac Rim Cayman, o divizie a companiei canadiano-australiene OceanaGold.

Procesul a fost lansat în urma eşecului companiei de a obţine autorizaţii pentru proiectul El Dorado din nordul ţării. OceanaGold a raportat profituri record luna trecută. El Salvador are nevoie disperată de cash, încercând să obţină ajutorul FMI în condiţiile în care datoria sa este aşteptată să depăşească 60% din PIB până la sfârşitul acestui an. Însă ministrul mediului din această ţară, Lina Pohl, refuză să accepte investiţii care ar afecta sănătatea oamenilor şi mediul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO