Business Internaţional

Epopeea lui Petr Kellner, cel mai bogat ceh: de la vânzarea de caiete la televiziune şi extracţie de aur

Epopeea lui Petr Kellner, cel mai bogat ceh: de la vânzarea de caiete la televiziune şi extracţie de aur

Petr Kellner are o avere estimată de revista Forbes la 8,2 mld. dolari. Foto PPF Group

Autor: Radu Bostan

18.10.2012, 00:04 3365

Prima afacere a lui Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată de revista Forbes la 8,2 mld. dolari, a fost o companie care vindea echipamente de birou.

Marea oportunitate a venit, la fel ca pentru alţi miliardari din Europa Centrală şi de Est, în perioada postcomunistă când guvernul a început să privatizeze companiile de stat. În 1991, Kellner a obţinut un împrumut de un milion de dolari girat cu compania sa şi, împreună cu partenerii săi de afaceri, a pus bazele fondului de investiţii PPF. Fondul administra active în valoare de 225 mil. dolari.

PPF s-a extins apoi şi în domeniul tran­zac­ţiilor bursiere şi în sectorul imobiliar. În 1996, PPF a cumpărat 20% din acţiunile companiei Ceska Pojistovna (CP), cel mai mare asigurător ceh şi o viitoare sursă cheie pentru veniturile grupului. Fondul a continuat să îşi mărească participaţia în companie, iar în 2001 PPF a ajuns să deţină 93% din CP. În acelaşi timp, PPF s-a extins în sectorul bancar, oferind credite de consum prin compania Home Credit. La finele anilor '90, compania a intrat pe piaţa slovacă, iar în 2002 a început să ofere servicii de asigurări şi finanţare clienţilor din Rusia.

În acelaşi an, fondul a achiziţionat TV NOVA, primul canal privat de televiziune din Cehia, pe care l-a vândut doi ani mai târziu grupului media internaţional CME pentru 580 mil. dolari. În 2007, un parteneriat cu grupul italian Assicurazioni Generali rezultă în crearea Generali PPF Holding, în care PPF deţine 49% din acţiuni. Grupul oferă servicii de asigurări în Europa Centrală şi de Est şi în fostele state sovietice.

Kellner mai deţine şi o parte din Polymetal, o companie rusă producătoare de aur şi argint. În ultimii ani, imperiul său a ajuns să se întindă până China, India, Vietnam şi Indonezia.

Omul de afaceri s-a născut în anul 1964 într-un oraş mic numit Ceska Lipa (Cehoslovacia). A urmat cursurile unui liceu economic în Liberec, iar apoi s-a mutat în Praga, unde a obţinut un master în economie industrială de la Universitatea de Economie în 1987.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO