Business Internaţional

Este Fondul Monetar European un proiect viabil intr-o Europa cu viziuni divergente?

09.03.2010, 23:05 51

Un Fond Monetar European (FME) pare un proiect realizabil, desiin momentul in care au decis crearea Uniunii Economice si Monetarefondatorii acesteia nu s-ar fi gandit niciodata la necesitatea unuiorganism de aceasta natura.

Criza a adus insa in prim-plan o serie de probleme si a expuspunctele slabe ale zonei euro in ceea ce priveste ajutorarea unuistat care intampina probleme. Nu doar barierele birocraticeimpiedica statele pilon sa intervina, ci si faptul ca UE nu areautoritatea de a impune masuri de ajustare fiscala extrem denepopulare, si de asemenea are carente la capitolul expertiza. Aiciar interveni necesitatea unui Fond Monetar European.

Comisia Europeana a anuntat la inceputul saptamanii capregateste un plan ce va fi prezentat in vara si care ar puteaconduce la crearea unui fond cu ajutorul caruia sa se poatainterveni in cazul statelor cu probleme.

Aceste comentarii au aparut la scurt timp dupa ce ministrulgerman de finante, Wolfgang Schauble, a spus ca el sustine ideeacrearii unei institutii europene cu "puteri comparabile cu cele aleFondului Monetar International" - semn ca problemele financiare aleGreciei grabesc eforturile gasirii de solutii pentru intarireaverigilor slabe ale zonei euro.

Tratatele stau in calea FME

Planurile radicale pentru crearea versiunii europene a FMI, alcarui rol ar fi salvarea statelor afectate de criza, ar necesitainsa un nou tratat si acordul tuturor statelor membre ale UE, aavertizat Angela Merkel, cancelarul german, scrie FinancialTimes.

Merkel a recunoscut ca Uniunea Europeana nu detine instrumentelenecesare pentru a solutiona criza datoriilor din Grecia:"Sanctiunile impuse de noi nu au fost suficiente".

Ea a adaugat insa ca o negociere intre cele 27 de state membreva fi necesara pentru a se putea pune bazele unui Fond MonetarEuropean, care ar putea ajuta statele membre ale zonei euro careintampina probleme bugetare.

"Fara o modificare a tratatelor nu putem infiinta un astfel defond", a adaugat ea.

"Procedural si constitutional exista obstacole in calea creariiunui asemenea fond, insa exista vointa politica, si cu vointapolitica s-a creat si Uniunea Economica si Monetara", a declaratLaurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica. "Desibariere birocratice exista, se vor amenda legile care stau in caleafondului."

Orice nou tratat paneuropean risca sa provoace dispute in cadrulUE, in conditiile in care vine la scurt timp dupa ratificareaindelungata si dureroasa a tratatului Lisabona, care initial a fostrespins prin referendum in Irlanda si a intrat in vigoare abia indecembrie.

Divergente la nivel inalt

Autoritatile de la Paris si Berlin incearca sa ajunga la unacord in ceea ce priveste propunerea Germaniei, insa necesitateaschimbarii tratatului ce sta la baza UE a expus diferentele deopinie intre cele doua parti. Oficialii de la Paris au spus ca inprincipiu, ideea crearii unui FME le surade, insa au avertizat canu sunt de acord cu modificarea tratatelor deja existente. Eiconsidera acesta un proiect pe termen lung.

Germania insista ca este gresit ca statele sa se dea inapoi dela modificarea tratatelor. "Vrem ca pe viitor sa putem solutionaproblemele fara ajutorul FMI", a spus cancelarul german.

"Liderii germani intampina probleme in relatia cu electoratul",care nu sprijina crearea FME, spune Daniel Daianu, profesor deeconomie, fost europarlamentar si ministru de finante. Salvareaunui stat din zona euro de catre alte state este interzisa detratatul de la Maastricht, acesta este motivul pentru care estenecesara modificarea tratatului.

Obstacole in calea crearii FME

Tehnic, un Fond Monetar European este un proiect realizabil,insa implica pe de-o parte functionarea capacitatii de a mobilizaresurse, spune analistul Daniel Daianu, fost ministru de finante.Cand vorbim de resurse ne gandim la o emisiune de obligatiuni."Cine va emite aceste obligatiuni? Uniunea Europeana sau UniuneaEconomica si Monetara (zona euro)? In numele cui vor fi emise? Dacavor fi emise de UE inseamna ca de aceste fonduri vor puteabeneficia si statele din afara UEM", a adaugat Daianu. El maideclara ca ar putea fi vorba doar de un fond care ofera garantii,insa si in acest caz apar intrebari: cine le ofera? Tarile? BancaEuropeana de Investitii? Toate aceste intrebari necesita raspunsuriinainte de a se putea vorbi de un Fond Monetar European. "Pentrurealizarea FME este necesara realizarea de modificari inprevederile constituirii UEM, desi parintii fondatori nu au avut invedere crearea unui asemenea mecanism".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO