Business Internaţional

Europa reuşeşte să se împrumute mai ieftin în ciuda faptului că agenţiile de rating au trimis-o la podea

Europa reuşeşte să se împrumute mai ieftin în ciuda faptului că agenţiile de rating au trimis-o la podea

Autor: Bogdan Cojocaru

19.01.2012, 00:05 526

După decizia şoc de anul trecut a agen­ţiei de evaluare financiară Stan­dard & Poor's de a priva, în premieră, SUA de ratingul maxim, analiştii şi media s-au temut de turbulenţe grave pe pieţele financiare.

Investitorii nu şi-au pierdut încre­derea în SUA, iar costurile de finanţare ale celei mai mari economii la nivel mon­dial s-au redus chiar. Aceeaşi poveste este valabilă în mare şi pentru zona euro, unde, con­trar aşteptărilor, Ger­mania se împrumută la preţuri reduse record, costurile de finanţare ale Franţei şi Spaniei scad, iar cererea pentru obligaţiunile fondului de salvare EFSF de­păşeşte cu mult oferta după valul masiv de tăieri de ratinguri la care a recus aceeaşi agenţie S&P.

Germania a plătit ieri cele mai mici dobânzi din istoria ţării pentru titluri de trezorerie scadente la 2 ani şi a atras o ce­rere puternică. Cea mai mare eco­no­mie europeană a vândut titluri de 3,44 mld. euro, la un randament mediu de 0,17%, com­parativ cu 0,29% la licitaţia ante­ri­oară de pe 14 decembrie, recordul ante­rior.

EFSF nu are probleme după retrogradare

Fondul de salvare al zonei euro, EFSF, a reuşit marţi să vândă obliga­ţiuni de 1,5 miliarde de euro cu sca­denţa la şase luni la un preţ de împrumut redus, cu toate că doar cu o zi înainte şi-a pierdut ratingul maxim. Banca naţională germană, care a administrat vân­zarea în contul EFSF, a anunţat că lici­taţia a atras o cerere care a depăşit de trei ori oferta, iar ran­da­mentul mediu a fost de 0,2%. Luna trecută, fondul a nu a întâm­pinat pro­bleme în a vin­de obli­gaţiuni cu sca­denţa la trei luni de aproape 2 miliarde de euro, scrie EUobserver.

Licitaţia a fost atent urmărită de analişti şi politicieni deoarece a venit după ce S&P a redus ratingurile su­verane a nouă state din zona euro, prin­tre care Franţa şi Austria, care anterior deţineau calificative maxime şi care garantează datoriile EFSF. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că retrogradarea fondului este consecinţa mecanică a valului de tăieri de ratinguri cu care S&P a lovit zona euro şi a asigurat că EFSF are resurse mai mult decât sufi­ciente pentru a putea finanţa Grecia, Irlanda şi Portugalia. El a avertizat însă că dacă EFSF îşi lărgeşte câmpul de intervenţie, o referire la posibilitatea de a sprijini Spania sau Italia prin cumpă­rarea datoriilor acestora ar putea avea nevoie de mai multe resurse.

Japonia are încredere în zona euro

Guvernul japonez, unul dintre cumpărătorii la licitaţia de marţi, a anunţat că noul rating al EFSF nu influenţează decizia Japoniei de a cumpăra obligaţiuni europene. Statul nipon a cumpărat obligaţiuni de 120 milioane de euro, 8% din totalul licitat. În prezent, japonia deţine obligaţiuni ale fondului de salvare de 3,7 miliarde de euro. S&P a retrogradat EFSF cu o treaptă, de la AAA la AA+.

Într-o licitaţie separată, tot marţi, Spania şi-a văzut costurile de împrumut scâzând cu 50%, la 2,04%, de la 4,05% în luna anterioară, un alt semn că S&P nu a distrus încrederea în zona euro. De asemenea, Franţa s-a împrumutat mai ieftin la începutul săptă­mânii, vânzând titluri de trezorerie de 8,6 miliarde euro. Cererea din partea investitorilor a depăşit de două ori oferta.

"Temerile au fost mai mari decât realitatea. Realitatea este că situaţia din Europa se îmbunătăţeşte masiv, iar mă­su­rile luate de Banca Centrală Euro­peană pentru asigurarea lichidităţii schimbă mult regulile jocului", notează Steven Bell, fost oficial al Trezoreriei britanice.

Unii analişti avertizează că efectul veştilor bune se va disipa repede dacă Germania nu permite BCE să cumpere mai multe datorii suverane, iar statele mai bogate din Europa se vor concentra doar pe austeritate fără a începe să investească în creşterea economiilor.

La câteva zile după ce S&P a redus ratingul SUA, la începutul lunii august 2011, randamentul titlurilor de Tre­zorerie pe termen de zece ani a scăzut până la un minim de 2,03%, de la un maxim al anului de 3,77%, iar do­bânzile obligaţiunilor americane ajun­seseră mai mici decât în cazul ma­jorităţii statelor cu ratinguri maxime de atunci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO