Business Internaţional

Evolutia economica globala a prins pe picior gresit banca centrala a Ungariei

04.10.2007, 18:04 22

Atunci cand ia decizii legate de politica monetara, banca centrala trebuie sa ia in considerare stabilitatea pretului precum si fluctuatiile economice, iar obiectivul pe termen mediu trebuie sa fie acela de a mentine un anumit nivel al inflatiei, a declarat Ferenc Karvalits, vicepresedinte al bancii centrale din Ungaria, titreaza Portfolio.
"Tinta noastra de inflatie nu este reprezentata de un sistem curat pentru ca rata noastra de schimb poate intra in conflict cu nivelul de inflatie dorit", a spus Karvalits intr-o conferinta tinuta de catre MKD Bank of Budapest. "Chiar daca momentan nu avem astfel de conflicte, ar putea aparea unul in orice moment. Banca centrala a propus guvernului de mai multe ori renuntarea la banda de fluctuatie a forintului, dar acesta a continuat sa respinga ideea aducand tot felul de motive precum competitia", a adaugat el.
Cu privire la modelul fiscal abordat de catre guvern, Karvalits a spus ca "reducerea cheltuielilor nu este o optiune, deoarece deficitul este extrem de mare si o actiune rapida este solutia".
In acelasi timp, economia Ungariei a trecut de la cursul de crestere la sfarsitul anului 2005 si a intrat intr-o perioada de declin. Masurile de austeritate care au afectat consumul gospodariilor au ajutat la instaurarea acestei situatii, dar investitiile mici din sectorul privat sunt o problema majora.
"Am crezut ca o tinta a inflatiei de 3% ar putea fi atinsa la sfarsitul lui 2008 sau la inceputul lui 2009", a spus Karvalits, recunoscand ca preturile au fost afectate de diferite probleme care au dus la o crestere a ratei inflatiei.
Presiunea inflatiei si grijile legate de cresterea economica au pus politica monetara intr-o pozitie dificila, deoarece aceste probleme ar trebui abordate cu o alta politica a ratei dobanzii. Din aceasta cauza banca centrala are nevoie sa se mentina pe o cale destul de ingusta.
"Dintr-un punct de vedere inflationist este aproape ciudata cresterea salariilor, chiar daca au existat anumite corectii, in special in legatura cu numarul angajatilor", a spus Karvalits. El a mai spus de asemenea ca in ciuda impactelor aduse de seceta, efectele pe termen lung ale folosirii biocombustibililor ar trebui supravegheate.
Riscurile planului guvernamental pentru reducerea deficitului vor creste din 2009, din cauza scaderii cheltuielilor care ar fi necesare pentru a atinge tinta bugetara, a spus Karvalits, adaugand ca pasi importanti au fost deja facuti in cadrul sistemului sanitar.
Scaderea economica surprinzator de drastica poate fi explicata de trei factori, si anume, de slaba eficacitate a agriculturii, transferurile guvernamentale sociale peste asteptari si numarul mic al investitiilor, a specificat Karvalits.
Ca preocupare pentru viitorul inflatiei din Ungaria, el a spus ca nu exista o presiune inflationista in sectorul salariilor dinamice si ca masurile de ajustare, adica scaderea salariilor, vor ajuta la scaderea inflatiei pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO