Business Internaţional

Evoluţie: petrolul se stabilizează la 50 dolari barilul, aurul urcă spre 1300 dolari uncia

Evoluţie: petrolul se stabilizează la 50 dolari...

Autor: Departamentul Economic

29.03.2017, 12:13 109

Estimarea se bazează pe evoluţia preţurilor mărfurilor din ultima perioadă, care au înregistrat scăderi; indicele Bloomberg Commodity a atins minimul utimelor 4 luni. Scăderea a fost generată de fondurile de investiţii care şi-au redus poziţiile pe energie, metale şi produse agricole.

O cantitate record de ţiţei s-a vândut în săptămâna cu 14 martie, ceea ce a ajutat la echilibrarea pieţei, serios zdruncinată de poziţiile celor ce cred că piaţa va creşte, poziţii estimate la 1 miliard de barili. Nivelul de suport a fost stabilit la $50/baril Brent, ceea ce echivalează cu o nouă perioadă de tranzacţii în jurul acestei valori, chiar dacă în zona inferioară, precizează analistul.

Metalele preţioase sunt într-o perioada de “recuperare” pentru a ajunge la nivelul dinaintea creşterii dobânzii Fed în SUA. „Am văzut un nivel de suport oferit dolarului în scădere, obligaţiunile şi ele în picaj şi o anumită incertitudine legată de abilitatea preşedintelui Trump de a-şi susţine agenda în faţa Congresului. Investitorii nu au fost foarte vocali recent, ceea ce a dovedit lipsa lor de interes”, spune Hansen.

Sectorul agricol a avut în prim plan porumbul, grâul şi soia – toate sub presiune din cauza sezonului de însămânţare din SUA. O producţie solidă de porumb şi soia din America de Sud a adăugat şi ea presiune pe stocurile actuale. La 31 martie Departamentul de Agricultură al SUA va da publicităţii cifrele legate de intenţiile de însămânţare ale fermierilor americani în acest sezon. La metale, cuprul s-a tranzacţionat sub nivelul recent din cauza producţiei reduse de la două dintre cele mai mari mine din lume. Greva de la cea mai mare mină de cupru din lume – Escondida, în Chile – s-a încheiat. În această perioadă, cuprul nu a mai urcat în preţ, iar fondurile hedge au “tăiat” cam jumătate din poziţiile bullish record (care mizează pe creşterea preţului) pe care le deţineau la 31 ianuarie.

Aurul şi argintul s-au tranzacţionat mai sus pentru a doua săptămână consecutiv, pe fondul unui sentiment negativ în scădere după şedinţa FOMC la care a fost decisă creşterea de dobândă. Dezbaterile legate de planul naţional de sănătate din SUA au dat mult de gândit celor care vor să aibă o idee clară despre modul în care Trump reuşeşte – sau nu – să-şi impună agenda în faţa Congresului american.

Hansen crede că dolarul nu prea mai are şanse să crească, mai ales după ce indicele PMI a arătat o creştere record a mediului de afaceri din zona Euro pe ultimii 6 ani. Asta creşte şi riscul ca BCE să mai reducă din asseturile de pe piaţă şi din poziţiile EURUSD.

Riscul geopolitic va continua să atragă cerere, din perspectiva diversificării investiţiilor. Aurul se consolidează, după o creştere de 4% din 15 martie încoace. O depăşire a pragului de $1.265/uncie ar “duce” piaţa peste media de 200 de zile, ţintind apoi pragul de $1.282 şi, în cele din urmă, de $1.295/uncie.

Ţiţeiul s-a tranzacţionat mai jos, săptămâna trecută: în pofida eforturilor statelor OPEC şi non-OPEC de a reduce producţia, preţul a scăzut cu 12% de la începutul anului. Ce-i drept, OPEC nici nu a reuşit prea bine să-şi vândă reducerea producţiei către piaţă, spune Hansen.

Ţiţeiul Brent a găsit un nivel de suport la $50/baril, apropiat de nivelul scăzut din 2016. „Rămânem rezervaţi privind predicţia preţului: suntem în favoarea unui interval de preţ situat între $50/baril şi $53/baril”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO